Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

MADR asteapta de la Comisia Europeana acceptul pentru a demara Programul Operational pentru Pescuit

fishing1Oficialii se tem ca vor fi pierdute unele fonduri, intrucat rata de absorbtie a ajuns la doar 49 la suta.

La data de 20 aprilie, MADR a trimis catre Comisia Europeana  proiectul noului Program Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime, urmand a fi analizat iar comentariile pe marginea sa transmise autoritatilor romane.

Conform secretarului de stat in MADR, George Turtoi, programul va fi demarat in aceasta vara insa nu se cunoaste cu exactitate data, intrucat totul depinde de momentul la care vor fi primite observatiile autoritati europene pe marginea proiectului noului program.

Referindu-se la acest subiect, secretarului de stat in MADR a declarat ca programul a fost transmis oficial la Comisia Europeana in 20 aprilie si se astepta comentariile oficiale ca sa poata negocia cat mai repede si sa poata sa il lanseze in vara. Vom avea doua modificari esentiale pe viitorul program pentru pescuit, iar primul se refera la verificarea proiectelor, care se va realiza in house, nu va mai fi externalizata. In acest sens s-a aprobat suplimentarea cu 30 de posturi la Autoritatea de Management pentru POP. Se doreste crearea unei structuri de evaluare si pentru aceasta se angajeaza evaluatori.  In al doilea rand, se vor replica toate fluxurile si procedurile de lucru de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale la AM-POP pentru ca este normal sa copieze un lucru bun pe care il au in sistem si care functioneaza.

Acesta mai spune insa ca exista riscul dezangajarii unor fonduri, intrucat nu s-a putut atinge decat o rata de absorbtie de 49 la suta, asta in ciuda faptului ca au fost create nenumarate facilitati pentru beneficiarii masurilor din program.

Se doreste o absorbtie cat mai mare pe POP 2007-2013, desi contractele au fost incheiate pe clauze proaste si nu ai cum sa se mai faca minuni, cu toate ca au iesit cu o multime de instrumente financiare in sprijinul beneficiarilor. Acum au ajuns la o rata de absorbtie de 49%, dar exista un risc de dezangajare de fonduri. Este o mare problema lipsa cofinantarii. De miscat se misca si acest program, insa nu se asteapta sa aiba rezultate spectaculoase pe pescuit, poate pe viitorul program. POP functioneaza pe regulamentul fondurilor structurare si termenul de finalizare este 31 decembrie 2015, dar daca se va da facilitatea de prelungire de 6 luni, acest lucru va ajuta si acest program.

Prin noul program, Romania dispune de fonduri europene in valoare de 168,4 milioane de euro, in timp ce actuala perioada de programare a avut un buget de 261,5 milioane de euro.

Noul program este structurat tot pe cinci axe, ca si cel actual, iar acvacultura va ramane una dintre masurile importante, cu 50% din fondurile alocate intregului program, iar celelalte fonduri vor fi orientate catre reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunitatilor locale.

Unul dintre obiectivele viitorului program de pescuit vizeaza cresterea consumului de peste indigen, pentru ca in prezent suntem in situatia in care peste 80% din pestele consumat de romani este importat.

Potrivit datelor MADR, romanii consuma intre 4 si 4,5 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, iar importurile de peste reprezinta peste 80% din consum.

Sursa: agroromania.manager

        Impreuna in lumea afacerilor