Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

MADR cere reducerea TVA pentru lapte

Fermierii se tem ca eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie 2015 va determina eliminarea de pe piata a catorva mii de mici producatori, ca urmare a cresterii importurilor. Pentru a contrabalansa efectele negative, Ministerul Agriculturii doreste reducerea TVA la lapte.

lapteMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin declara: „Pe zona de agricultura, beneficiile noului Cod Fiscal, cred ca sunt extraordinare. In primul rand, cunoasteti foarte bie campanile care au avut loc pentru reducerea TVA la lapte si carne. In egala masura, legumele si fructele cred ca au nevoie de azi de un respiro fiscal, daca vreti, ca sa reducem importurile din alte tari. Vom avea o discutie extrem de aplicata saptamana viitoare si m-am oferit sa fiu moderator pentru producatorii si procesatorii din sectorul laptelui si eu mi-as dori sa reusim prin acest Cod Fiscal sa reusim sa prindem si sectorul laptelui si sper sa gasim si consens si intelegere la Ministerul de Finante”.

De la introducerea cotelor la lapte, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra nu a colectat niciodata suficient lapte pentru a acoperi cota. Insa fermierii se tem ca multinationalele, care controleaza piata interna, vor apela masiv la importuri, pentru a sustine politicile statelor din care provin. Deja un mare procesator a anuntat ca va reduce cantitatea de lapte colectata de la fermele din tara.

„Exista o ingrijorare si la nivelul Ministerului Agriculturii, pentru ca aceste cote tineau piata in echilibru. Noi am votat impotriva eliminarii cotelor, dar din pacate nu am intrunit o majoritate. Ca urmare avem de gand sa construim un lant cat mai rapid pentru a intari forta fermierilor din Romania pentru a face fata concurentei. Putem face acest lucru prin sprijin direct si indirect. In ceea ce priveste sprijinul indirect, ma refer la reducerea fiscalitatii, iar pe partea de sprijin direct vorbim de subventii mai mari, ceea ce vom face. Pentru 2015, producatorii vor avea un sprijin dublu fata de cat au avut in 2014”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

Este vorba de ajutoarele nationale tranzitorii si platile cuplate care vor fi introduse din acest an. Cel mai consistent sprijin este directionat catre fermierii care produc pentru piata.

De asemenea, prin noul Cod Fiscal va fi eliminata taxa pe stalp si se lasa la latitudinea consiliilor locale daca se reduc sau se elimina total taxele locale pentru utilajele pe care le cumpara fermierii.

O alta masura prevazuta in noul Cod Fiscal este taxarea suplimentara a celor care nu isi lucreaza terenurile agricole.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor