Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

MADR: Gradul de absorbtie a fondurilor europene pentru agricultura a depasit 84 la suta

flying_v_1280x1024Agricultura ramane in continuare domeniul cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene, oficialii din cadrul MADR anuntand zilele trecute ca gradul de absorbtie al acestor fonduri in domeniul agricol a depasit pragul de 84% si mai mult ca sigur va trece si de pragul de 90%.

Astfel, George Turtoi,  secretar de stat in cadrul MADR a anuntat sapatamana aceasta ca exista o rata de absorbtie de 84% si aproape 7,6 miliarde de euro din bani europeni platiti beneficiarilor si rambursati de catre Comisia Europeana. Cred ca vom depasi o rata de absorbtie de peste 90% pe acest program, mai ales daca obtinem acordul pentru prelungirea cu sase luni a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, dar si posibilitatea ca banii de la anumite axe de finantare care nu au fost accesati sa fie realocati catre alte axe ale programului.

Turtoi a reamintit ca pana in prezent, pe noul PNDR nu a fost depus decat un singur dosar. Secretarul de stat spune ca acesta nu este un lucru ingrijorator intrucat beneficiarii sunt concentrati in aceasta perioada mai mult pe depunerea cererilor la APIA, insa dupa ce termenele de depunere vor expira, isi vor indrepta atentia si catre proiectele de investiitii, in conditiile in care una dintre conditii este sa isi calculeze dimensiunea fermei pe baza cererii depuse la APIA.

Este posibil ca la APIA o parte din suprafata sa nu fie considerata eligibila la plata si atunci nu apare inregistrat in sistem cu acea suprafata, care nu mai este luata in considerare la calculul standard output, a marjei brute la nivel de ferma. In aceste conditii, beneficiarii asteapta sa vada care este suprafata certa declarata si identificata la APIA sau animalele certe. Asa este la inceputul fiecarui program. De asemenea, este si o perioada de tatonare din partea firmelor de consultanta, pentru ca sunt foarte multe modificari in bine si vor sa nu greseasca, mai ales ca multi beneficiari sunt suparati pe partea de consultanta din cauza problemelor anterioare pe programul trecut.

Totodata, in luna august, se va lansa noua Retea Nationala de Dezvoltare Rurala pentru promovarea masurilor din program si constientizarea populatiei, serviciile pe RNDR urmand sa nu mai fie externalizate cum s-a intamplat pe vechiul program.

In iulie, se termina actuala retea si undeva in august o vom lansa pe cea de pe noul PNDR. Nu mai externalizam aceste servicii, ci o sa le facem ‘in house’ de catre toate directiile din minister. Este optiune pentru noi, este si mai eficienta si mai putin costisitoare. Avem toti angajatii ministerului specializati pe toate domeniile din zona rurala si reteaua se adreseaza zonei rurale si, de aceea, putem folosi acesti specialisti pentru a realiza toate activitatile retelei. In general, la nivel european, aceasta retea se face in casa. Pe vechiul program s-a considerat ca nu avem expertiza si, de aceea, au fost externalizate aceste servicii. Acum, George Turtoi considera ca au o expertiza suficienta.

Sursa: agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor