Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

MADR si Ministerul de Finante au finalizat ordinul care contine lista produselor la care se va reduce TVA

magazin italianProducatorii cer ca masura reducerii TVA sa fie insotita si de o campanie ampla de combatere a evaziunii fiscale.

Proiectul ordinului de ministru ce contine lista tuturor produselor alimentare in cazul carora se va opera reducerea de TVA incepand de la 1 iunie, a fost finalizat si urmeaza a fi publicat pe site-urile Ministerului de Finante si cel al MADR.

Lista contine mii de produse iar producatorii spera ca aceasta reducere a TVA de la 24 la 9 la suta sa se resimta si in pretul de la raft.

Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania este convins ca prin reducerea TVA la 9%, bugetul statului nu ar mai pierde 71 de milioane de euro, cu cat il pagubesc evazionistii, ci pierderea ar fi doar de 40 de milioane de euro daca ne referim numai la carnea de pasare.

Membrii Asociatiei Romane a Carnii sustin ca reducerea TVA la produsele alimentare trebuie sa se regaseasca si in pretul de raft. Ilie Van i-a comunicat ministrului Daniel Constantin ca exista solutii prin care comerciantii sa fie obligati sa reduca pretul la raft, daca nu cu 15%, cu cat va fi redusa taxa pe valoare adaugata, macar cu 10-12%.

In 1998 a fost cea mai mare criza de supraproductie de carne din lume, atunci a cazut piata Rusiei si piata Asiei de Sud Est. Noi eram cu sectorul agricol in faliment, mai produceam 70.000 de tone de carne pe an. Dupa 9 luni am reusit sa iesim din criza. Dar cei care s-au mobilizat foarte repede au fost americanii. In magazinele din America a fost o agitatie extraordinara, controale fiscale pe carne. Fermierii au redus preturile cu 30%, iar inspectorii fiscali erau in magazin pentru ca exact 30% sa fie reflectat si-n pretul de la raft. Acest mecanism ar trebui sa fie aplicat si de autoritatile din Romania.

Cu un TVA de 9% un kilogram de carne de pui ar costa aproximativ 8 lei, un kilogram de carne de porc aproape 15 lei, iar un kilogram de carne de vita, 16 lei.

Organizatiile profesionale ale fermierilor insista si pe demararea unor actiuni de combatere a evaziunii fiscale, spunand ca  doar asa masura de reducere a TVA va avea intr-adevar efectul asteptat, adica o relansare a consumului, o crestere a productiei din fermele romanesti un rulaj mai mare si crearea unor noi locuri de munca.

 Sursa:

http://agroromania.manager.ro/

        Impreuna in lumea afacerilor