Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Mierea ar putea fi etichetata ca „produs romanesc” doar daca este realizata 100% din materie prima autohtona

5-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-miere_size1Mierea romaneasca urmeaza sa fie adaugata pe lista produselor care vor putea fi etichetate ca „produs romanesc”, doar daca este realizata 100% din materie prima autohtona, a anuntat de curand presedintele Federatiei Pro Agro, Emil Dumitru, ca raspuns la importurile masive de miere neconforma.

„Exista o oportunitate in acest sens, si anume modificarea Legii 321, de la Camera Deputatilor, mai exact Legea comercializarii produselor agroalimentare, acea vestita lege cu hipermarketurile. Noi am solicitat sa se eticheteze provenienta originii, recunosc ca nu a fost inclusa si mierea. Insa o sa solicitam in mod expres, marti cand ne reintalnim, ca si mierea sa fie etichetata cu tara de origine, si sa poata sa fie etichetata cu produs in Romania doar daca are 100% miere romaneasca, pentru ca asa se intampla in toate statele membre ca raspuns la criza. Etichetare este un argument foarte clar si un instrument foarte bun prin care statele membre au raspuns la criza. Din pacate, in Romania, banii care au fost alocati prin PNDR pentru informare si promovare nu au mers catre aceste idei. Merg catre niste SRL-uri de bloc, care din pacate mesajele lor nu au niciun impact”, a declarat Emil Dumitru, presedintele Federatiei Pro Agro.

Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), a solicitat ministrului Agriculturii elaborarea unei legi prin care sa se interzica cupajarea, mai exact amestecul de miere, avand in vedere importurile masive de miere neconforma.

„Romania produce miere de calitate, jumatate insa se exporta. Cu toate ca avem acest excedent, Romania mai importa destul de multa miere. De exemplu, cam 15-20% din consumul intern provine din alte tari extracomunitare. Am ajuns sa cumparam mierea pentru export la 12-13 lei si sa o vindem la 8 lei. Cine poate sa creada asta? Cea mai ieftina miere care s-a cumparat in Romania anul trecut a fost de 12 lei, iar pe raft a aparut la 8 lei kg. Se poate asa ceva? Sigur, daca aduci miere din China la 0,70 de dolari, ai pus intr-un borcan 10% miere romaneasca. Am gasit in miere tot felul de adaosuri de glucoza, alte substante care nu au ce cauta acolo. L-am rugat pe domnul ministru sa ne ajute, sa se interzica cupajarea, adica amestecul la miere. Nu e nicio problema ca vine miere din China, Italia sau din alta parte, dar in borcan sa fie miere doar din acea tara. Acum la hipermarket se noteaza pe etichete UE sau non-UE. Bine ca noi scriem pe etichete lotul, avem o transabilitate. Altfel, ne distrugem si acest sector. Apicultorul va fi fortat sa faca si el miere din sirop pentru a face fata acestor surogate, ceea ce nu e in regula”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2015, Romania a exportat 10.863 de tone de miere, in valoare de 41,48 milioane de euro, in timp ce importurile au totalizat 2.450 de tone, in valoare de 5,55 milioane de euro.

Romania are in prezent circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Sursa: stiriagricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor