Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ministerul Agriculturii deschide masurile din PNDR 2014-2020 dedicate investitiilor non-agricole si cea pentru modernizarea irigatiilor

imagine sfeclaMinisterul Agriculturii, prin AFIR, deschide, incepand de maine, 15 iulie 2015, inca trei noi masuri de finantare cu fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, una dintre ele fiind dedicata investitiilor in infrastructura secundara de irigatii.

Alte trei masuri se vor lansa de maine. Practic, ghidurile solicitantului sunt disponibile de astazi, ele au fost aprobate prin actele normative de rigoare. Aplicatiile efective se pot depune incepand de maine, pe site-ul AFIR. In primul rand avem Masura 6.2 6 sprijin pentru infiintarea cu un fond disponibil de 44 milioane de euro. Aceasta este o masura care se refera la investitiile noi care se pot face in agricultura. Investitii pana la 70.000 de euro, 100% nerambursabil, pentru activitatile neagricole, punand un accent suplimentar, prin punctaj, pentru cei care au o activitate in agricultura si vor sa investeasca si intr-o activitate non-agricola”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte la sediul MADR.

De asemenea, o alta masura care va fi deschisa este si 6.4 – investitii in crearea si dezvoltarea de activitati non-agricole , fondul disponibil pentru acest an fiind de 57 milioane de euro.

Pentru intreprinderile deja existente, aceasta masura poate oferi beneficiarului o finantare care poate ajunge pana la 200.000 de euro, valoarea nerambursabila putand fi intre 70% si 90% din suma solicitata, a precizat ministrul.

O alta masura importanta care va fi deschisa incepand de maine, 15 iulie 2015, este 4.3.a – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice , prin intermediul careia fermerii au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru infrastructura de irigatii.

Este o masura la care tin foarte mult. Ma bucur ca am reusit sa convingem CE de necesitatea acestor investitii. Prin aceste fonduri vizam reabilitarea a infrastructurii de irigatii pentru peste 430.000 de hectare, la nivel national, a mai spus Daniel Constantin.

ulie,patru masuri de finantare prin fonduri europene nerambursabile  au fost deschise pentru fermierii romani. Este vorba despre:

  1. Submasura 4.1a Investitii in exploatatii pomicole
  2. Submasura 4.2 Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor  agricole
  3. Submasura 4.2a Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol
  4. Submasura 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici

Alte trei masuri de finantare au fost lansate pe data de 25 martie 2015, si anume Submasura 4.1 – investitii in exploatatii agricole, Submasura 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si Submasura 19.1 – sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala.

Practic, odata cu lansarea acestor masuri vorbim practic de 10 masuri care au fost deschise din noul PNDR. Ne-am tinut de promisiune. Aproape toate masurile importante sunt deschise, primim aplicatii in aceasta perioada. Numai pentru anul 2015, aceste 10 masuri cumuleaza o suma de 884 de milioane de euro. Practic, in acest an avem aceasta suma disponibila pentru a fi investita in agricultura, a mai spus Daniel Constantin.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

Sursa:www.siriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor