Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ministerul Agriculturii: Despagubirile pentru seceta vor fi platite la finalul anului sau la inceputul lui 2016

SecetaFermierii care au culturi afectate de seceta vor putea primi despagubiri tocmai la finalul anului sau chiar la inceputul lui 2016, a anuntat de curand secretarul de stat George Turtoi, prezent la o reuniune a Clubului Fermierilor Agralim, desfasurata la SCDA Secuieni.

„Dupa ce se va constata care este impactul total al secetei si care este necesarul de despagubire, Ministerul Agriculturii va merge la Comisia Europeana. Acest lucru este important deoarece nu putem cheltui niciun ban ca subventie, fie de la stat sau fie din banii europeni, daca nu avem aprobarea Bruxelles-ului. Cererea noastra cu siguranta va fi acceptata, pentru ca este un caz de forta majora, urmand ca spre finalul anului, daca nu chiar inceputul anului viitor, pentru ca dureaza perioada de aprobare, sa dam despagubiri pentru seceta pentru toti fermierii afectati”, a declarat secretarul de stat George Turtoi.

Pentru a beneficia de despagubiri, fermierii trebuie sa se adreseze Prefecturilor, urmand ca din cadrul acestora sa se deplaseze in teritoriu comisii de constatare.

„Fermierii vor trebui sa sesizeze Prefectura pentru ca acea comisie formata la nivel de judet sa vina sa constate paguba. (…) Seceta e foarte grava, insa, din fericire, e afectata doar zona Moldovei. Cu toate acestea, e vorba de o suprafata agricola foarte importanta pentru Romania”, a mai spus George Turtoi.

Lipsa precipitatiilor din ultimele luni a afectat serios culturile de grau, porumb si floarea-soarelui din majoritatea judetelor. Fermierii sunt extrem de ingrijorati, deoarece se tem ca anul acesta nu vor putea sa obtina nici macar banii investiti. Ei spun ca productiile din acest an vor fi mici cu 40%-50% decat in 2014.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor