Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ministerul Agriculturii doreste sa acorde facilitati fiscale pentru cooperative

legume

Agricultorii romani care aleg sa se constituie in cooperative ar putea beneficia de facilitati fiscale, precum si de pachete de finantare mai avantajoase, a anuntat, recent, ministrul Agriculturii,  in cadrul Caravanei PNDR. Pentru acest lucru, MADR a precizat ca poarta negocieri cu Ministerul de Finante.

In prezent lucram la doua lucruri pentru cooperative si grupuri de producatori. In primul rand, despre facilitati fiscale, si pentru acest lucru purtam negocieri cu Ministerul Finantelor, si, de asemenea, despre pachete de creditare mai avantajoase pentru cooperative, in cadrul carora fermierii sa aiba dobandă mai bună, o perioadă de gratie mai bună, o perioadă de rambursare ceva mai indelungată şi alte lucruri pe care putem să le obtinem in negocierile pe care le avem cu băncile, a declarat  ministrul Agriculturii.

Totodata, acesta a mentionat ca MADR a avut o suparare mare cu bancile, deoarece in vechiul PNDR au fost reziliate contracte de peste 800 de milioane de euro din lipsa cofinantarii. Din acest motiv, a precizat ministrul, beneficiarii noului PNDR 2014-2020 pot incheia de acum acorduri de finantare sau de garantare cu Institutiile Financiare Nebancare (IFN), fara a exista obligatia ca respectivele IFN sa fie inscrise in vreo asociatie de profil.

In urma cu aproximativ o luna, Daniel Constantin spunea ca in domeniul agricol din Romania, viitorul il reprezinta constituirea cooperativelor, deoarece aceste structuri asociative urmeaza sa beneficieze de cele mai importante fonduri in urmatorii ani.

Dorim sa ii convingem pe agricultorii romani sa faca urmatorul pas in dezvoltarea propriei afaceri, si anume sa constituie cooperative. Prin intermediul lor au posibilitatea sa cumpere in comun anumite bunuri, fie sa lucreze sau sa valorifice productia pe care o obtin. Aceasta este dezvoltarea viitorului si ea va fi stimulata cu fonduri, precum si cu un punctaj suplimentar in noul PNDR, spunea, in luna iunie, Daniel Constantin.

Prin intermediul  Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, fermierii care se asociaza in cooperative sau grupuri de producatori pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 90% din valoarea proiectului.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor