Conform unui comunicat oficial, Ministerul Culturii intentioneaza sa lanseze in anul 2016 doua sesiuni de selectie pentru finantarea de proiecte in domeniul Industrii si Comunitati Creative. In acest sens, Ministerul Culturii initiaza procedura de selectie prin Programul CultIN.
Industriile Creative sunt acele sectoare ale creatiei si dezvoltarii tehnologice ce genereaza profit si care regandesc cultura ca un motor al dezvoltarii regionale si nationale: arhitectura, mestesuguri, design (e.g. grafic, vestimentar, de produs), media digitale (e.g. dezvoltare software, web design, aplicatii mobile, dezvoltare jocuri web), film, radio, TV (e.g. productie video).
Acest program are ca principal obiectiv stimularea si motivarea comunitatii creative pentru a genera initiative si produse competitive cu valoare de crestere economica (economie creativa) si de coeziune sociala in orasele si regiunile tarii.
Sectorul industriilor creative este relevant atat pentru capitalul cultural cat si pentru capacitatea de a genera profitabilitate la nivel national, contribuind la dezvoltarea sectorului independent si public. Astfel, Programul CultIN, in latura sa dedicata industriilor creative, va fi axat pe sprijinirea acelor actiuni care vor aduce beneficii in regiunile Romaniei in care acest concept este mai putin prezent si care vor determina dezvoltarea huburilor si clusterelor creative si a polilor de competitivitate regionala. Se va pune un accent deosebit pe proiectele care valorifica resursele umane creative locale, in functie de valoarea lor si de industriile culturale si creative dominante pentru un oras sau o regiune anume.
In acest sens, Ministerul Culturii se angajeaza in a organiza doua sesiuni de selectie pentru finantarea nerambursabila in conformitate cu noua directie strategica, in limita a cinci sute de mii de lei (500.000 RON) fiecare. Normele metodologice vor fi anuntate pana la data de 1 martie 2016.
De asemenea, Ministerul Culturii va sustine o serie de proiecte considerate prioritare pe plan national si international din urmatoarele categorii:
- Proiecte Consolidate – Proiecte Culturale cu caracter unic, dezvoltate in timp, care si-au dovedit importanta pe plan national si international.
- Proiecte ale Uniunilor de Creatie – Proiecte considerate prioritare de catre Uniunile de Creatie.
- Proiecte ale Minoritatilor.
- Proiecte autonome ale Institutiilor din Subordine, a caror reprezentativitate nationala si internationala este incontestabila.
Lista proiectelor considerate prioritare pentru perioada 1 martie – 30 august 2016 va fi anuntata la data de 1 martie 2016.
Sursa: Fonduri-structurale.ro