Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ministrul Agriculturii: Cu banii PNDR 2014-2020 trebuie sa dezvoltam agricultura atat cantitativ, cat si calitativ

fonduri-europenePrin intermediul celor 9,5 miliarde de euro puse la dispozitie prin PNDR 2014-2020, agricultura Romaniei trebuie sa se dezvolte atat cantitativ, cat si calitativ, inclusiv in ceea ce priveste integrarea productiei si exportarea unor produse alimentare prelucrate, cu valoare adaugata mai mare, a declarat, recent, Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii.

„Dincolo de chestiunile punctuale, ma bucur ca mergem peste tot, la nivel de comuna, sa ii informam pe oameni care sunt avantajele. Iar ca observatie generala, doresc sa spun ca avem astazi, Strategia de dezvoltare a agriculturii pe urmatorii sapte ani, certificata prin acest PNDR si cu surse de finantare. In perioada urmatoare, agricultura ar trebui sa se dezvolte atat sub aspect calitativ, cat si cantitativ prin aceste fonduri pe care le avem la dispozitie — 9,5 miliarde euro, dar pe de alta parte si din punct de vedere al integrarii productiei, pentru ca trebie sa trecem la pasul urmator: producem, exportam mult, trebuie sa aducem valoare adaugata”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul Caravanei PNDR.
Caravana PNDR de informare a fermierilor a ajuns saptamana trecuta in localitatile aradene sagu, Covasant, Seleus si Scodor, ministrul Daniel Constantin afirmand ca e important ca oamenii sa stie ca pentru noul program aferent 2014-2020 s-au facut unele simplificari importante pentru derularea proiectelor.

Astfel, una dintre simplificari fata de vechiul PNDR este ca acum fermierii nu mai sunt nevoiti sa vina cu toate avizele la depunerea proiectului, ci numai daca proiectul va fi declarat eligibil.

Totodata, ministrul Agriculturii a precizat ca Romania face eforturi pentru a reduce decalajul existent pe zona de legume si frunte in ceea ce priveste balanta comerciala, in primul rand prin evitarea acestor importuri.

„Noi producem suficient cat sa asiguram autoconsumul la nivel national. Problema este ca nu suntem suficient de bine organizati pentru ca produsele sa ajunga la piata. Ele se vand in forma neorganizata, iar multe merg spre zona de autoconsum. Trebuie si aici sa ii ajutam pe fermieri sa faca pasul urmator. Am vorbit despre constituirea grupurilor de producatori, despre crearea de cooperative pe principii moderne, nu pe principiul vechilor cooperative. Si din acest punct de vedere, nu numai ca venim cu finantari nerambursabile mai mari cu 20%, dar si suntem in discutii cu Ministerul Finantelor Publice sa venim cu facilitati pentru cei care inteleg sa se asocieze in astfel de forme, grupuri sau cooperative, in vederea producerii si chiar a comercializarii in comun a produselor”, a mai spus ministrul.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor