Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Din cauza secetei, in 2016 nu vom exporta atat de mult porumb ca anul acesta

porumb1

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este de parere ca seceta de anul acesta va avea efecte pe care le vom vedea in primele luni din 2016, atunci cand Romania nu va mai putea exporta cantitati prea mari de cereale, in special de porumb.

In 2015 au continuat exporturile de cereale, in special la porumb si grau. Sper ca seceta sa nu influenteze foarte mult cifrele in perioada urmatoare, dar cu siguranta vom avea efecte pe care le vom vedea in primele luni din 2016. Atunci vom fi in situatia de a nu exporta atat de mult porumb cat am exportat in acest an , a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, conform Agerpres.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a redus cu aproape 19 procente in primele cinci luni ale anului 2015, fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, pana la 148,1 milioane de euro, pe fondul cresterii exporturilor cu peste 16%.

Deficitul balantei cu produse agroalimentare s-a redus la sfarsitul lunii mai cu 18,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, datorita productiilor bune obtinute anul trecut”, a mai spus ministrul, pentru sursa citata.

Daniel Constantin a precizat de asemenea ca deocamdata nu poate face un pronostic in ceea ce priveste modul in care se va inchide balanta comerciala cu produse agricole in 2015, deoarece nu se cunosc inca productiile agricole.

„Nu pot face deocamdata un pronostic pentru finalul anului deoarece asteptam sa vedem cum vor evolua productiile si cifrele. Insa, obiectivul nostru este sa procesam cat mai mult si sa exportam cat mai multe produse procesate. Desi in ultimii ani am exportat din ce in ce mai mult, a fost materie prima, iar interesul nostru este sa exportam produse cu valoare adaugata mare”, a precizat seful MADR.

Exporturile Romaniei de produse agroalimentare au inregistrat in primele cinci luni ale acestui an un plus de 16 procente, fata de aceeasi perioada din 2014, pana la un nivel de 2,05 miliarde de euro, in timp ce importurile au depasit cu 12,8% valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut, totalizand 2,198 miliarde de euro, conform datelor MADR, oferite sursei citate.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor