La doar o zi dupa ce guvernul a anuntat reducerea TVA la produsele agro-alimentare, incepand cu 1 iunie, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, i-a convocat la sediul MADR pe reprezentantii producatorilor, ai procesatorilor, precum si ai retailerilor din industria alimentara.
Ministrul agriculturii va avea cu acestia o serie de discutii subiectul principal fiind modalitatea in care se va implementa aceasta masura, in conditiile in care au ramas mai putin de doua luni pana cand TVA la alimente va trebui sa fie redus de la 24% la 9%.
In cadrul sedintei de Guvern de marti, 7 aprilie 2015, a fost aprobata reducerea anticipata a taxei pe valoare adaugata (TVA) la 9% la toate alimentele, de la 1 iunie 2015. Astfel, se va reduce TVA la toate alimentele, fara diferentieri, inclusiv la bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica.
Masura reducerii TVA la 9% la alimente, coroborata şi cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurenţial corect. Vom avea evaziune mult mai puţina şi preţuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai buna la bugetul de stat.
De asemenea, ministrul apreciaza ca reducerea TVA la alimente la 9% va da „o gura de oxigen” sectorului de lapte, dupa eliminarea cotelor, de la 1 aprilie 2015, dar şi celui de carne, afectat de embargoul impus de Federatia Rusa.
Sursa: www.agroromania.manager.ro