In cadrul conferintei Eurosfat 2016, Europuls – Centrul de Expertiza Europeana si Structural Consulting™ Group au organizat o dezbatere cu tema „Capacitatea administrativa – Cum sa imbunatatim calitatea si impactul proiectelor finantate de Uniunea Europeana: Experienta Romaniei si a altor state membre”.
In cadrul reuniunii, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat principalele prioritati ale Ministerului pe perioada mandatului sau:
1. Inchiderea programelor operationale 2007 – 2013
La momentul de fata, urmare a discutiilor purtate de noul ministru cu reprezentantii Comisiei Europene se asteapta deblocarea cererii de plata nr. 44 in cadrul POSDRU transmisa catre Comisia Europeana (peste 160 milioane de euro).
2. Lansarea liniilor de finantare pentru perioada 2014-2020
La nivelul POCU, ministrul isi propune desemnarea OI-urilor pentru schemele de granturi globale – un exemplu dat de Ghinea este Ministerul Economiei pentru gestionarea schemelor de grant global din domeniul antreprenoriatului.
Mai mult, Cristian Ghinea a identificat ca prioritara alocarea/transferarea de resurse umane suplimentare in cadrul autoritatilor de management pentru redactarea ghidurilor solicitantului. Conform ministrului, la momentul de fata, in cadrul AM-urilor exista „maxim 2-3 persoane” care ar putea sa contribuie la realizarea ghidurilor.
Intarzierea lansarilor de proiecte este cauzata si de faptul ca sistemul informatic MySMIS 2014 este inca nefinalizat. In cadrul aplicatiei sunt functionale doua module (definire apel si depunerea cererii de finantare), iar in lucru „in stadiu incipient” sunt modulele dedicate evaluarii proiectelor, contractare, achizitii, implementare. Ghinea a subliniat faptul ca la ora actuala nu este finalizata analiza de nevoi necesara pentru definitivarea arhitecturii de sistem MySMIS 2014.
Ca directii de actiune, Ghinea isi doreste simplificarea implementarii proiectelor (costuri simplificate si plafoane salariale), mutarea accentului pe impactul real al proiectelor. De asemenea, noul ministru isi propune sa comunice eficient cu privire la stadiul implementarii fondurilor ESI 2014-2020 si sa instituie „comitete de incredere” care sa monitorizeze si sa comunice publicului larg stadiul proiectelor mari, finantate prin mecanismele necompetitive.
Sursa: fonduri-structurale.ro