O echipa pregatita in mod eficient va oferi intotdeauna rezultate bune, direct proportional cu gradul de motivare pe care il are setat. In mod concret, aici intervin in mod direct si indirect superiorii. O mare responsabilitate care le revine este cea de a-si motiva oamenii din echipa.
Cu toate acestea, nu neglijam faptul ca motivarea angajatilor reprezinta un obiectiv pe care il vom atinge prin eforturi comune. O parte din eforturi revin angajatilor si cealalta revine intotdeauna superiorilor.
In mod evident, acolo unde una dintre parti nu isi indeplineste responsabilitatea, gradul de motivare nu va fi cel dorit. Degeaba ai in echipa profesionisti pregatiti si cu entuziasm constant daca nu ii ajuti sa isi sporeasca gradul de motivare.
Ce este motivarea angajatilor?
Este forta cu care poti sa actionezi cele mai importante parghii dintr-o companie. Este entuziasm, pasiune, zel si toate acestea determina in mare parte nivelul de perseverenta cu care un profesionist lucreaza pentru a indeplini obiectivele profesionale care il privesc si care privesc in acelasi timp si echipa in cadrul careia activeaza.
In cateva cuvinte, motivarea angajatilor determina anvergura cifrei de afaceri. Cu cat angajatii sunt mai motivati, cu atat mai eficient lucreaza, cu atat mai rapid sunt livrate rezultatele dorite, cu atat mai mici sunt investitiile pe care antreprenorii trebuie sa le aloce unui departament.
De ce scad investitiile pe care le alocam echipelor de profesionisti inalt motivati?
Pentru ca un profesionist motivat vine cu idei in mod constant. Este propria ta forta de inovare, fara ajutor extern. Profesionistii cu grad inalt de motivare sunt in 99% din cazuri dornici sa se dezvolte din punct de vedere profesional. Nu va trebui sa depui eforturi financiare si non-financiare (energie, timp) pentru a-i determina sa isi continue progresul profesional.
Oamenii motivati isi vad interesul si daca sunt pe posturile potrivite si detin salarii corecte, vor ramane in companie si vor face performanta. Aceasta este direct proportionala cu nivelul cifrei de afaceri a departamentului.
Viteza de lucru creste acolo unde oamenii sunt motivati sa ofere rezultate. Este rezultatul natural al pasiunii si entuziasmului puse la lucru. Asadar, asteptati-va sa finalizati proiecte mai rapid si cu rezultate net superioare daca aveti in echipa oameni motivati.
De ce avem nevoie de profesionisti motivati in orice departament si in numar cat mai mare?
Departamentele in care avem o densitate majora de profesionisti motivati vor merge intotdeauna pe plus daca stilul de management este eficient si daca strategiile de dezvoltare functioneaza in mod corect. Motivarea angajatilor reprezinta o mare parte din viteza cu care se pun in functiune procesele operationale ale departamentului.
Densitatea profesionistilor motivati este vitala pentru ca orice echipa functioneaza pe principiul marului putred. Arunca un mar putred in cosul cu mere sanatoase si vei vedea rezultatele in scurt timp. Acelasi lucru se intampla cand in echipa de lucru sunt inserati cativa profesional inalt motivati. Ei devin un exemplu puternic pentru toti ceilalti membri ai echipei.
Care sunt secretele motivarii angajatilor?
Cel mai mare secret este ca nu exista niciunul. Nu detine nimeni cheia universal valabila pentru a motiva orice angajat. Acest lucru este total natural pentru ca nici un angajat nu se aseamana cu celalalt. Unii vor faima, altii vor stabilitate. Unii doresc bani si altii sunt motivati prin oportunitatile de formare profesionala de care beneficiaza intr-un an calendaristic. Unii angajati vor cere flexibilitate si altii sunt motivati de gandul ca vor obtine o promovare in cel mai scurt timp.
Evident, nu exista motivare acolo unde nu exista tratament corect, feedback oferit in mod constant, critica constructiva (nu negativa si niciodata de fata cu restul echipei), ideea de parteneriat si unitate in cadrul departamentului, educatie continua, superiori care sa ofere cunostinte valoroase, tehnologie moderna, bonusuri si recompense oferite in mod justificat, informare constanta asupra mersului lucrurilor in departament si in companie. Si acesta este doar inceputul. Pentru a lucra cu oameni motivati, trebuie sa investesti in ei.
Care sunt cei mai puternici factori care demotiveaza angajatii?
Lipsa informarii si a feedback-ului. Nu le oferi feedback si apoi le dai note mici la evaluare. Angajatii au nevoie de semnale concrete si discutii elaborate atunci cand rezultatele lor nu sunt cele mai bune.
Demotiveaza enorm si tratamentul injust, practicile ilegale sau la granita dintre legal si ilegal, dezechilibrele intre viata profesionala si cea personala (munca ramasa pentru acasa, lucrul in timpul weekend-ului, orele suplimentare, sedintele care intrec ora de final de program de lucru si nu numai).
In acelasi timp, echipele de profesionisti sunt demotivate in mod rapid atunci cand nu beneficiaza de flexibilitate, de autonomie, de puterea de a decide asupra unei varietati puternice de aspecte profesionale (modul de lucru, ritmul de lucru, proceduri operationale, parteneriate in cadrul carora se vor implica).
Nu lipsiti de importanta sunt si factori precum: rutina, lipsa unui scop in activitatea profesionala, lipsa viziunii pentru viitorul profesional, lipsa perspectivelor de majorare salariala, absenta oportunitatilor de formare profesionala. Nu este de ajuns sa lasi un angajat sa se informeze singur din carti, tutoriale si articole. Este evident necesar sa ii pui la dispozitie materiale valoroase, cursuri importante, ajutor din partea expertilor din domeniul sau de referinta.
In mod deosebit pe timp de criza, enorm demotiveaza si ritmul prea alert de munca, ritm care duce foarte des la munca slab calitativa si rezultate negative. Calitatea slaba a muncii nu ajuta angajatii sa se dezvolte din punct de vedere profesional iar rezultatele slabe duc foarte rapid la demotivare totala. Supraaglomerarea angajatilor nu a fost niciodata un factor de succes pe termen lung si nici macar pe termen scurt, nici pentru echipa si in niciun caz pentru angajatul in cauza.
Si asta nu este tot. Am putea discuta zile intregi despre factorii care demotiveaza angajatii. Sunt numerosi factori, unii au grad ridicat de complexitate iar unii nu sunt intuiti nici macar de 25% dintre superiori. Automat, ceea ce nu cunoastem devine o arma pe care o indreptam zilnic asupra oamenilor de la care asteptam rezultate fantastice. Se prea poate sa le asteptam mult si bine daca nu detinem cunostintele necesare pentru a-i motiva in mod corespunzator pentru ceea ce le solicitam.
La final, munca managerului este in proportie de 60% tehnica si 40% psihologie.
Asta inseamna ca inainte sa stabilesti un stil de management si un plan de strategii de motivare, trebuie sa iti cunosti oamenii si sa fii dispus sa le oferi ceea ce isi doresc cel mai mult.
Daca reusesti sa ii multumesti, profesionistii din echipa ta iti vor oferi ce iti doresti cel mai mult. Simplu si complicat in acelasi timp. Mai intai iti motivezi angajatii ca sa iti ofere rezultate sau astepti sa vezi cine ofera rezultate ca sa stii pe cine motivezi, in cine investesti? Ca de obicei, adevarul se afla undeva la mijloc.
Inainte sa motivati, asigurati-va ca aveti in echipe doar profesionisti care doresc sa faca performanta in acel domeniu. Altfel veti investi mai mult decat trebuie si cu rezultate mai slabe decat va doriti. Este mersul lucrurilor si nu poate fi contestat. Asezati pe pozitiile potrivite oamenii potriviti si apoi investiti in ei cu toata increderea. Investitiile sunt pe termen lung. Rezultatele sunt pe masura.