Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Motivul pentru care fermierii romani primesc cea mai mica subventie pe suprafata din Europa

facilitati fiscale agricSubventia pe suprafata acordata fermierilor romani a fost anul trecut de 157 de euro/ha, in conditiile in care media UE pentru aceste plati este de 270 de euro/ha. Chiar daca agricultorii romani trebuie sa realizeze produse de calitate si sa le vanda pe o piata comuna, de multi ani plata pe suprafata pentru fermierii din tara noastra ramane la cele mai mici valori.

De exemplu, in Uniunea Europeana cea mai mare subventie pe suprafata (SAPS) o iau fermierii din Malta, acestia primind circa 600 de euro/ha. De asemenea, sume considerabile se ofera si agricultorilor din Olanda (459 euro/ha), Grecia (418 euro/ha), Italia (394 euro/ha), Franta (291 euro/ha), Polonia (212 euro/ha).

Fermierii romani au primit anul trecut o plata pe suprafata in valoare de 157 de euro/hectar. Cu toate ca suma este oricum mica in comparatie cu subventiile pe care alte state din UE le iau pentru suprafata, fermierilor romani li s-au mai retinut si alti bani.

Comisia de preaderare, delegatia Romaniei a negociat nivelul subventiilor. Fiecare stat are o comisie din cadrul ministerului Agriculturii care negociaza cuantumul subventiilor, alocate pe tara, la nivel de suprafata agricola. Noi am negociat din pacate pentru 7 milioane de hectare si noi avem declarate 9 milioane de hectare. S-a luat statistica de la nivelul anului 2004-2005. Tocmai de aceea intervine acel coeficient de reducere liniara, fermierii avand acea reducere de 11% pentru a se putea plati subventia pentru celelalte 2 milioane de hectare. Net, un fermier a luat circa 140 de euro pe sufrafata. Din pacate, la acel moment, nu am avut niste negociatori foarte buni, de aceea suntem in aceasta situatie acum, a declarat,Ovidiu Daniel Savasca, director al centrului judetean APIA Mures.

De asemenea, si reprezentantii asociatiilor profesionale subliniaza ca in anii precedenti Romania nu a fost suficient de vocala pentru a-si impune propriile interese.

Probabil pentru acest rezultat ar trebui sa gasim vinovati in cadrul comisiilor de negociere preaderare. Totodata, nici noi ca asociatii profesionale nu eram suficient de uniti, nu am fost vocali si nici nu am stiut sa ne urmarim interesul, in genul in care au facut-o de exemplu polonezii. Ne-am multumit cu ce ni s-a dat. Nici acum pe noul PNDR nu putem sa ne ducem spre media UE, nici vorba. Aceste diferente de plati se vad si in calitatea produsului realizat, a declar

Din pacate, personal, cu un grup de colegi am ajuns acum cativa ani la Bruxelles si am vazut ce atitudine au europarlamentarii polonezi fata de fermierii lor, in comparatie cu modul de lucru al unui europarlamentar roman, care ne-a reprosat ca ce mai cautam si noi acolo, ca am venit sa mai cersim ceva. In loc sa zica, uite, va introduc la o comisia pentru negocieri etc. Nu trebuia sa ne urecheasca asa, pentru ca fermierul roman a demonstrat in ultimii ani ca are priceperea si indemanarea sa-si lucreze terenul si sa aiba culturi de calitate a mai spus Constantin Bazon.

Cererea unica de plata pe suprafata reprezinta solicitarea pe care fermierul o depune anual la Centrul Judetean/Centrul local sau al Municipiului Bucuresti al APIA, pentru efectuarea platilor in cadrul schemelor/masurilor de sprijin pe suprafata. Un agricultor are dreptul sa depuna anual o singura cerere unica de plata pe suprafata conform art. 11 din Regulamentul CE nr. 1122/2009. Prin depunerea cererii unice de plata pe suprafata, fermierii pot accesa plati in cadrul schemelor de plata pe suprafata si plati pentru masurile de dezvoltare rurala din Axa II.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor