Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Noi reglementari privind schimburile comerciale: cine si cand trebuie sa depuna declaratia INTRASTAT

grup-de-actiune-locala-pndr-640x330In Monitorul Oficial nr. 0858 din 18 noiembrie 2015, a fost publicat Ordinul INS nr. 501, prin care sunt adoptate plafoanele valorice INTRASTAT valabile in anul 2016, prin a caror depasire operatorii economici au obligatia declararii livrarilor si achizitiilor intracomunitare de bunuri la Institutul National de Statistica.

Potrivit acestui act normativ, in anul 2016, plafoanele INTRASTAT sunt:

  • suma de 500.000 lei pentru achizitii intracomunitare de bunuri, inclusiv introducerile intracomunitare de bunuri ce nu sunt neaparat si achizitii intracomunitare de bunuri in sfera TVA;
  • suma de 900.000 lei pentru livrari intracomunitare de bunuri, inclusiv expedieri intracomunitare de bunuri ce nu corespund notiunii de livrare intracomunitara de bunuri in conceptul TVA.

Vor depune declaratie INTRASTAT privind livrarile si achizitiile intracomunitare de bunuri, operatorii economici ce se incadreaza in una din urmatoarele doua categorii:

a) in anul 2015, au efectuat achizitii sau livrari intracomunitare de bunuri, a caror valoare anuala analizata separat pentru fiecare dintre fluxuri, depaseste plafoanele amintite;

b) in anul 2015, nu au depasit plafoanele amintite, insa depasesc aceste plafoane in anul 2016, analizate separat pe fiecare flux. Depunerea declaratiei INTRASTAT se va efectua incepand cu luna in care valoarea cumulata a fluxului de bunuri depaseste plafonul INTRASTAT.

„Spre exemplu, societatea ABC SRL nu a depasit in anul 2015 plafoanele INTRASTAT. In anul 2016, efectueaza livrari intracomunitare de bunuri, iar acestea ating plafonul de 900.000 lei in luna iunie 2016. Societatea are obligatia sa depuna declaratia INTRASTAT pentru fluxul expedieri incepand cu luna iunie 2016”, arata consultantul fiscal Adrian Benta.

Termenul de depunere al declaratiei INTRASTAT este data de 15 a lunii urmatoare fiecarei luni pentru care se efectueaza raportarea.

Ordinul nu modifica instructiunile de completare a declaratiei deja existente, acestea fiind aplicabile in continuare.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor