Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Noi surse de finantare pentru zonele considerate defavorizate

Cu ocazia vizitei in Romania a comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,Daniel Constantin, a declarat ca Romania va sustine in fata Comisiei Europene finantarea infrastructurii principale de irigatii cu un miliard de euro prin programul Juncker, in conditiile in care, prin PNDR, au fost aprobate 370 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii.

PNDR 2014Acesta a precizat ca, in discutiile cu comisarul european a sustinut importanta acestui sector pentru productia agricola a Romaniei.„Am aratat importanta pe care sectorul de irigatii il are pentru agricultura romaneasca intr-un context in care productia de materie prima din tara noastra a cunoscut o crestere spectaculoasa. Cifrele arata ca si anul 2014 este al doilea an in care balanta comerciala este pozitiva in ceea ce priveste comertul cu produsele agricole, iar aici beneficiile pietei unice sunt evidente. Partenerul principal al Romaniei este reprezentat de piata unica, adica peste 60 la suta din ceea ce inseamna exporturile Romaniei”.

In ceea ce priveste zonele defavorizate, seful MADR a mentionat ca pe noile criterii europene, Romania este avantajata pentru ca aceste zone s-au dublat.

„Conform noilor criterii europene, Romania a cunoscut, pe ansamblu, un avantaj extraordinar pentru ca suprafetele cu zonele defavorizate din Romania aproape ca au fost dublate ceea ce se traduce printr-un sprijin mai consistent pentru zonele rurale si pentru fermierii care lucreaza in aceste zone. Sunt insa anumite probleme pentru unele comune din tara noastra care au fost eliminate din noile criterii pentru zonele defavorizate. Noi am am solicitat un punct de vedere insa acesta tine de legislatia europeana, dar la nivel national vom acorda o atentie sporita pentru aceste zone”, a mentionat Daniel Constantin.

La randul sau, comisarul european Phil Hogan considera ca fondurile europene sunt extrem de importante in dezvoltarea comunitatilor locale din Romania.

Acesta a adaugat ca perspectivele pentru agricultura Romaniei sunt pozitive mai ales ca anul trecut Romania a avut o balanta comerciala pozitiva, inregistrand unul dintre cele mai bune rezultate din ultimii 25 de ani.

„Speram ca fondurile europene alocate agriculturii romanesti in noua programare vor fi in continuare cheltuite eficient, pentru a finanta proiecte care vor genera un numar cat mai mare de locuri de munca, vor avea un impact cat mai mare asupra economiei si vor crea noi oportunitati pentru oamenii din comunitatile rurale”, a subliniat comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor