Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Noua lege a Apiculturii a intrat in vigoare. Care sunt principalele modificari

fonduri-europene-pentru-apicultura-640x330Noua lege a Apiculturii a intrat incepand din aceasta saptamana in vigoare, una dintre principalele modificari fiind legata de amplasarea familiilor de albine fata de proprietati sau drumuri publice.

Astfel, conform noilor modificari stipulate in Legea nr. 280/2015 pentru modificarea Legii Apiculturii nr. 383/2013, „amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 10 m fata de drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public aflate in intravilan ori in extravilan si la o distanta de cel putin 5 m fata de hotarele proprietatilor din domeniul privat aflate in intravilan ori in extravilan”.

De asemenea, o alta prevedere importanta prevazuta in noul act normativ se refera la asigurarea gratuita a vetrelor de stupina apicultorilor de catre autoritatile administratiei publice locale, pe baza autorizatiei de stuparit pastoral.

„Autoritatile administratiei publice locale, precum si administratorii terenurilor agricole sau silvice sunt obligate sa asigure gratuit apicultorilor vetre de stupina temporare sau permanente, pe baza autorizatiei de stuparit pastoral depuse de catre acestia la consiliul local (…) Suprafetele de teren se atribuie gratuit de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si de administratorii terenurilor agricole sau silvice pentru vatra de stupina in functie de marimea stupinei, in locuri accesibile mijloacelor de transport, si nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine si de 50 mp pentru pavilioane”, se arata in articolul 11 din noua lege.

Totodata, noua lege a Apiculturii introduce si o majorare a amenzilor in cazul in care apicultorul nu detine carnetul de stupina: cu avertisment sau amenda de la 50 lei la 70 lei, in cazul nedetinerii carnetului de stupina sau cu avertisment sau amenda de la 25 lei la 50 lei, in cazul necompletarii carnetului de stupina, potrivit articolului 18, alineatul 1, din noua lege.

Inca o modificare importanta din noul act normativ se refera la programul de ameliorare a albinelor din tara noastra. Potrivit articolului 6 „in scopul protectiei materialului biologic autohton, introducerea de material biologic pe teritoriul Romaniei va fi autorizata de Agentia Nationala pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu avizul consultativ al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura – S.A”.

Ameliorarea albinelor din Romania se realizeaza prin programul national de ameliorare intocmit de organizatiile si asociatiile acreditate de Agentia Nationala pentru Zootehnie Prof. dr. G. K. Constantinescu pentru infiintarea si mentinerea evidentelor genealogice, respectiv registre genealogice.

De asemenea, noua lege precizeaza ca programul national de ameliorare are la baza ameliorarea rasei locale A. M. Carpatica, in rasa curata, elaborat in conformitate cu legislatia nationala si programul national de ameliorare a albinelor.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor