Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Omul din spatele recoltelor bogate de catina: „O asemenea cultura e mai profitabila decat o plantatie de pomi fructiferi”

catinaAnul trecut, zeci de fermieri din Romania, care au ales sa cultive catina, s-au bucurat de profituri de pana la 7.000 de euro pe hectar. Unul dintre oamenii care au facut posibil acest lucru este Simion Pasca, producator recunoscut de material saditor din localitatea Herina, judetul Bistrita. Zeci de agricultori din Romania cumpara in fiecare an de la el butasi inradacinati pentru infiintarea culturii de catina.

„Cei mai multi clienti ii am din Ardeal, apoi urmeaza Moldova si sudul tarii. Asta toamna am plantat 10 hectare la Ramnicu Sarat. De asemenea si din zona Arad, Timisoara, Baia Mare am avut clienti. Cei mai multi infiinteaza culturi de circa 3-4 hectare, dar sunt si agricultori care cumpara material saditor pentru 10 hectare”, declara Simion Pasca.

Dupa ce a vazut la televizor o emisiune dedicata acestei plante, Simion Pasca s-a hotarat sa demareze o afacere prin care sa produca material saditor. De mai bine de 12 ani, colaboreaza permanent cu Institutului de Cercetari Pomicole Pitesti – Maracineni, Arges.

Cei care doresc sa infiinteze o cultura de catina trebuie sa stie ca aceasta planta nu este una pretentioasa la sol, insa necesita irigare, pentru o dezvoltare cat se poate de buna. In cel de-al patrulea an, radacinile catinei pot ajunge si la 10 metri pe orizontala.

„Catina se dezvolta pe aproape orice fel de sol, de la malul marii si pana la 2.000 de metri altitudine. Ii place mai mult in panta, dar si pe teren plan se dezvolta destul de bine. Pentru o productie buna, trebuie sa te ocupi de indepartarea buruienilor, de ingrasaminte si irigare. Daca vrei sa ai o plantatie stas, dupa toate regulile, excelenta ar fi o irigare”, precizeaza Simion Pasca.

Pentru infiintarea unui hectar de catina, costul ajunge la circa 2.500 de euro, iar profitul apare abia in al cincilea an. „Poti obtine profit de circa 5.000 de euro pe hectar, daca vinzi direct fructele si nu te ocupi de procesare, dar asta tocmai in anul cinci. Trebuie sa fii rabdator. Infiintarea unui hectar ajunge la 2500 de euro, si aici vorbim de pretul materialului saditor si de manopera pentru plantare. Necesita munca, nu e atat de simplu, dar eu zic ca este mai profitabil decat o plantatie de pomi fructiferi”, mai spune Simion Pasca.

Cei care cultiva catina pot obtine o productie medie de circa 10-12 tone la hectar. In 2014, Romania a exportat peste 500 de tone de catina in tari precum Germania, Ungaria, Belgia si Polonia.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor