Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Optiunea de declarare si plata a impozitului pe profit anual cu plati anticipate trimestriale pe 2015

imagesAceasta optiune trebuie exercitata pana la 31 ianuarie 2015, pentru anul 2015.

Optiunea se exercita prin depunerea formularului 012 Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit.

Optiunea efectuata este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi (contribuabilii care au optat in 2013 pentru acest sistem anual si doresc revenirea la vechiul sistem, pot depune cererea pana la 31 ianuarie 2015).

Cei care au optat pentru sistemul anual cu plati anticipate trimestriale, determina platile anticipate pentru impozit ca fiind o patrime din impozitul de la nivelul anului 2014, corectat cu indicele preturilor de consum.

Indicele pentru calculul platilor anticipate se comunica prin ordin al MFP pana la  15 aprilie 2015.

Nu pot opta pentru acest sistem:

  • contribuabilii nou infiintati in 2014, care au obtinut pierdere fiscala la sfarsitul anului 2014;
  • contribuabilii care in 2014 au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor;
  • contribuabilii care in 2014 s-au aflat in inactivitate temporara.

Cei care au optat pentru sistemul anul cu plati anticipate trimestriale, si care in 2014 (considerat primul an al optiunii de 2 ani consecutivi) au obtinut pierdere fiscala, efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei asupra careia se efectueaza plata anticipata.

Cei care au optat pentru sistemul anual cu plati anticipate trimestriale, si care in 2014 au primit scutiri de la plata impozitului pe profit, scutiri de care nu mai beneficiaza in 2015, calculeaza platile anticipate pe baza profitului declarat in declaratia 101 pe 2014, luandu-se in calcul si impozitul pe profit scutit.

Sursa:www.contzilla.ro

        Impreuna in lumea afacerilor