Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea OUG nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21 / 1996 - dezbatere publica

ue.resizedMinisterul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea OUG nr. 77/2014 privind procedurile  nationale  in domeniul  ajutorului  de stat, precum si pentru modificarea si completarea  Legii concurentei nr. 21 / 1996.

Noul context european in domeniul ajutorului  de  stat  permite  ca marea majoritate a facilitatilor de  natura ajutorului de stat sa fie verificata, cu preponderenta, la nivel national (prin  Consiliul Concurentei in situatia Romaniei), iar Comisia Europeana urmeaza sa realizeze doar un control ex-post al modului in care sunt respectate conditiile impuse de normele Uniunii Europene in domeniu.

In acest context si avand in vedere ca noua  legislatie in domeniul ajutorului de stat, respectiv Ordonantei de urgenta nr. 77/2014, asigura respectarea Iegislatiei europene in domeniul  ajutorului  de stat, consideram ca este in interesul statului eliminarea normelor care au dus la ingreunarea sau chiar la imposibilitatea luarii de catre stat a unor masuri de ajutor de stat, unele chiar cu caracter urgent.

Considerand ca se impune luarea  unor masuri urgente in vederea crearii unui cadru legislativ la nivel  national care pe  de o parte sa raspunda solicitarilor Comisiei Europene  in domeniul ajutorului de stat, iar pe de alta parte sa poata fi usor aplicabil in angrenajul institutiilor  statului, este necesara  adoptarea  prezentei ordonante de urgenta care sa reglementeze modul in care fondurile publice nationale destinate mediului de afaceri, pot fi folosite.

Avand in vedere ca in cele trei luni de aplicare a HG. nr. 43712015 privind procedura de aprobare si continutul  memorandumului  prevazut  la art. 7,  alin. (1) din Ordonanta de  Urgenta a Guvernului nr. 77/2014, s-a  constatat ca mecanismul creat in  vederea aplicarii normelor in materia ajutorului de stat, a condus la ingreunarea cu perspectiva iminenta a blocarii in urmatoarele 6 luni a promovarii oricaror masuri de  sprijin ale statului.

Avand in vedere realitatile economice romanesti si necesitatea interventiei statului prin acordarea  de urgenta a unei masuri de ajutor de stat pentru  salvarea  anumitor societati de interes public, aflate in dificultate, masuri a caror amanare au consecinte  negative de ordin socio-economic si a caror aplicare este imediata.

Proiectul de lege privind ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea OUG nr. 77/2014 privind procedurile  nationale  in domeniul  ajutorului  de stat, precum si pentru modificarea si completarea  Legii concurentei nr. 21 / 1996. poate fi consultat pe site-ul Camerei de Comert si Industrie Bacau, www.ccibc.ro, la sectiunea Consultarea firmelor.

Termenul limita de transmitere a opiniilor si observatiilor este 19 octombrie 2015.

Propunerile, observatiile si sugestiile se pot transmite:

        Impreuna in lumea afacerilor