Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii vor intra în faza decisivă privind negocierea parteneriatului Trans – Atlantic, un mega-acord de liber schimb cu efecte transformatoare asupra întregii economii mondiale. Acesta este structurat in 24 de capitole grupate in 3 sectiuni:
- Accesul pe piata
- Cooperarea in domeniul reglementarii
- Reguli
Dintre obiectivele UE in acest tratat mentionam:
- Eliminarea taxelor vamale dintre UE si SUA
- Mobilitate – care sa permita mobilitatea fortei de munca in meserii liberale precum arhitectura.
- Licentiere si aprobari – acord care permite licentiere si aprobari la cel mai inalt standard care permite firmelor sa practice servicii precum audit, consultanta in management si consultant juridica.
- Noi reguli – acordul asupra unor reguli noi in domenii care sunt cheie pentru industria Europei precum telecomunicatiile, comert electronic, servicii financiare , posta si curierat sau care permit exportul intr-o masura mai mare, de exemplu asigurand: competitia in conditiile egale pe oricare piata a firmelor din UE si USA; tratamentul din partea autoritatilor egal pentru firmele din UE si USA; autoritatile de reglementare pot lucre mai strans in viitor
- Certitudine – asigurarea celor mai ferme garantii companiilor din UE ca vor avea acces cel putin ca si pana acum pe piata americana
- Protectie – pentru sectoare sensibile precum: TV, radio si film, sanatate publica si educatie, servicii sociale si distributia apei.
Informatii suplimentare privind continutul acestor 3 sectiuni sunt disponibile online.
Ca stat membru mare al Uniunii Europene, România are șansa de a beneficia din plin de efectele pozitive ale acestui tratat.
În acest context, Sorin MOISĂ, membru al parlamentului European a lansat un amplu proces de consultare națională pentru a identifica interesele, prioritățile și sensibilitățile economiei și societății românești în această negociere istorică. Astfel, exportatorii romani de bunuri si servicii in SUA sunt rugati sa completeze formularul on-line disponibil la adresa: http://www.capital.ro/ajuta-la-negocierea-secolului.html
În completarea demersurilor de consultare națională și facilitarea dezbaterii punctelor strategice pe care Romania le va propunespre a fi cuprinse in Tratatul dintre UE si SUA, va avea loc in data de 16 Octombrie 2015, in București la Hotel Marriott, Sala Constanța, între orele 09.30 și 18.00, conferința dedicată TTIP – Parteneriatului Trans – Atlantic pentru Comerț și Investiții.
In cadrul evenimentului vor participa: Comisarul pentru Comerț al Uniunii Europene, Doamna Cecilia Malmström, Negociatorul Șef al Uniunii Europene, Domnul Ignacio Garcia Bercero, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Excelența Sa Domnul Anthony Luzzatto Gardner, precum și a altor lideri și actori cheie din România, Europa și Statele Unite. Conferința va prilejui dezbaterea priorităților românești rezultate din consultarea națională cu înșiși negociatorii Tratatului, dând astfel un rol direct României în cristalizarea acestui acord.
Programul conferintei este disponibil online.
Pentru informatii suplimentare si sprjin in vederea inscrierii la eveniment, va sta la dispozitie Centrul de Promovare Economica – PromEc Bacau la tel 0234.570010, email office@ccibc.ro, persoană de contact Sorin MERLUSCA, Director.