Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Pentru ce optati? Inventar permanent sau inventar intermitent?

16Potrivit reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, contabilitatea stocurilor se tine cantitativ şi valoric sau numai valoric, prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.

In condiţiile folosirii inventarului permanent, in contabilitate se inregistrează toate operaţiunile  de intrare şi ieşire, ceea ce permite stabilirea şi cunoaşterea in orice moment a stocurilor, atât cantitativ, cât şi valoric.

Inventarul permanent constă in evidenţierea in debitul conturilor de stocuri a valorii stocurilor  intrate, la preţ de inregistrare, iar in creditul acestora reflectându-se ieşirile din gestiune a  stocurilor. Soldul conturilor de stocuri reflectă valoarea bunurilor existente in gestiune, la preţ de inregistrare.

Inventarul intermitent constă in stabilirea ieşirilor şi inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfârşitul perioadei. In acest caz, ieşirile se determină ca diferenţă intre valoarea stocului iniţial plus valoarea intrărilor şi valoarea stocului final, determinat pe baza  inventarierii.

Metoda inventarului intermitent constă in faptul că intrările de stocuri nu se inregistrează prin conturile de stocuri, respectiv conturile din clasa 3, ci prin conturile de cheltuieli, respectiv conturile din clasa 6.

In situaţia folosirii inventarului intermitent, in debitul conturilor de cheltuieli se reflectă atât valoarea stocurilor existente in gestiune la inceputul perioadei, cât şi valoarea intrărilor inregistrate in cursul perioadei. Ieşirile se determină la sfârşitul perioadei prin luarea in considerare a stocului iniţial, a intrărilor in gestiune şi a valorii stocurilor finale. Stocurile finale se stabilesc prin inventariere şi se reflectă la sfârşitul perioadei in debitul conturilor de stocuri.

Sursa: www.contzilla.ro

        Impreuna in lumea afacerilor