Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Peste 500 de fermieri au castigat irevocabil procese cu APIA pentru subventii.

judecata-instanta-proces-640x330Peste 500 de fermieri au reusit sa castige in instanta, prin decizii definitive si irevocabile, procese cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura care au avut ca obiect plata subventiilor, Agentia fiind obligata sa returneze agricultorilor o suma de circa 440.000 de euro, potrivit datelor furnizate de APIA, la solicitarea StiriAgricole.ro.

Pana la data de 1 martie 2016, numarul total de procese pierdute in instanta de APIA, in urma unor decizii definitive si irevocabile, se ridica la 621. Mai mult decat atat, in prezent, peste 1.400 de fermieri se judeca in instanta cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pentru plata subventiilor.

„Pana la data de 1 februarie 2016, dintr-un numar total de 3.509 dosare (fie aflate pe rol, fie finalizate), numarul proceselor pierdute in instanta in urma unor decizii definitive si irevocabile este de 621 la nivelul APIA – Aparat Central si Centre Judetene. Numarul contine totalul deciziilor definitive pana la data mentionata mai sus, numarul deciziilor nefavorabile ce au avut ca obiect doar plata subventiilor este de 505. Pana la data de 1 februarie 2016, pe rolul instantelor se aflau un numar de 1.411 dosare ce au ca subiect plata subventiilor. La data de 29.02.2016, suma pe care APIA o are cu titlu de obligatie de plata cate beneficiarii diverselor forme de sprijin pentru agricultura, finantate din FEGA, FEADR si buget national, stabilita prin sentinte civile irevocabile este de 1.967.340,43 lei”, se arata intr-un raspuns APIA, la solicitarea StiriAgricole.ro.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura se ocupa cu acordarea subventiilor de la Uniunea Europeana, precum si a altor forme de sprijin financiare catre agricultorii romani. O parte importanta dintre aceste procese sunt deschise chiar de APIA, pentru a recupera de la fermieri subventiile pe care acestia le-ar fi primit in mod necuvenit. Cu toate acestea, nu lipsesc situatiile in care agricultorii sunt cei care actioneaza in instanta Agentia, nemultumiti de deciziile de plata neconforme.

Exista insa si cazuri in care APIA reuseste sa castige in instanta, executandu-i astfel silit pe fermierii care au incasat subventii necuvenite. Cateva cazuri intens mediatizate in presa i-au vizat pe latifundiarii Stefan Poienaru, precum si pe Adrian Porumboiu, administratorul companiei SC Comcereal SRL.

Adrian Porumboiu trebuie sa returneze Agentiei de Plati şi Interventie in Agricultura (APIA) suma de 12.599.687,78 lei (echivalentul a 2,8 milioane de euro), deoarece nu a respectat legislatia in vigoare privind acordarea subventiilor din fonduri europene.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor