Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Peste 60 de producatori prezenti la expozitia Fabricat in Moldova

In perioada 25 – 27 noiembrie 2016, la Iasi, in cadrul Palas Mall, a avut loc in premiera in Romania expozitia ”Fabricat in Moldova”

Organizatorii evenimentului au fost: Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova, Camera de Comert si Industrie Bacau, Primaria Iasi, Organizatia de Atragere a Investitiilor si Promovare a Exporturilor din Moldova, Camera de Comert Bilaterala Republica Moldova-Romania.

Evenimentul a beneficiat de sustinere din partea Comisiei Europene prin intermediul programului EASTINVEST – o initiativa a Comisiei Europene gestionata de Eurochambres – Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din Europa, prin EASTINVEST Alliance.

East Invest este un proiect de investitii si facilitare a comertului regional pentru dezvoltarea economica a regiunii Est-Europene, lansata in cadrul initiativei Parteneriatului estic european.

FIM1Evenimentul ”Fabricat in Moldova” care s-a desfasurat la Iasi a avut drept scop facilitarea relatiilor comerciale dintre producatori din Republica Moldova si potentiali parteneri de afaceri din Romania.

  • La manifestare au fost prezente peste 60 de firme din Republica Moldova din urmatoarele domenii de activitate:
    • Agricultura

• Industria alimentara

• Industria usoara: imbracaminte, incaltaminte, marochinarie, pielarie, accesorii

• Produse de mobilier, tamplarie

• Materiale pentru constructii, articole de iluminat, articole din sticla

• Artizanat

La inaugurarea expozitiei, Sergiu Harea, presedintele Camerei de Comert si Industrie a R. Moldova a precizat: „Cooperarea Republicii Moldova cu Romania se inscrie in parametrii unei relatii de buna vecinatate, acestea fiind influentate de doua categorii de factori: cadrul european si contextul geopolitic international precum si nivelul contactelor bilaterale si preferintele nationale ale statelor”. De asemenea, presedintele CCI Republica Moldova a mai adaugat ca acest eveniment permite agentilor economici moldoveni sa penetreze noi piete romanesti, sa-si promoveze produsele moldovenesti si, de ce nu, sa incheie contracte de colaborare”

FIM2Primarul Municipiului Iasi, Mihai Chirica, in calitate de gazda a evenimentului a declarat ca” expozitia este binevenita, deoarece produsele moldovenesti sunt de calitate buna si merita a fi procurate. Cu toate ca in ultimul timp volumul comertului dintre statele noaste a cunoscut o usoara scadere, noi apreciem produsele fabricate in Moldova, si sustinem agentii economici vecini”.

Prezent la manifestare, domnul Octavian Calmic, viceprim-ministru, Ministrul Economiei al R. Moldova a specificat ca „Expozitia Fabricat in Moldova la Iasi este o dovada vie ca relatiile comerciale, si nu numai, dintre statele noastre sunt strans legate. Guvernul Republicii Moldova si al Romaniei sustin mediul de afaceri si vor continua sa creeze conditii favorabile pentru acestia”.
”Romania este un partener strategic pentru Republica Moldova si reprezinta pentru produsele moldovenesti un prim pas in directia promovarii pe piata comunitara. Astazi Romania este situata pe locul I dupa volumul exporturilor realizate de Republica Moldova, si pe locul II dupa volumul importurilor in tara noastra, ceea ce ne incurajeaza sa colaboram si in continuare cu mediul de afaceri roman”.

Domnul Costin Grigore Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri al Romaniei, a mentionat ca stabilirea unor relatii comerciale active dintre agentii economici din cele doua state duce la schimbari majore in societate, ”ceea ce ne indeamna sa sprijinim activitatea lor si sa sporim crestere investitiilor si comertului”.

FIM3Programul expozitiei a inclus si desfasurarea Forumului bilateral de afaceri Romania – Republica Moldova, la care au participat peste 120 de invitati: intreprinzatori din Regiunea Nord Est Romania interesate de colaborarea cu firme din Republica Moldova, autoritati si institutii publice si asociatii de afaceri din Romania.

Parteneri in organizarea Forumului au fost Camerele de Comert si Industrie Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui, Centrul Enterprise Europe Network Bacau si Centrul Enterprise Europe Network din cadrul Tehnopolis Iasi, avand sustinerea Retelei Europene a Intreprinderilor – Enterprise Europe Network finantata de Comisia Europeana

        Impreuna in lumea afacerilor