Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Plafonul pentru programul Prima Casa a fost suplimentat cu 200 milioane de lei

Plafonul pentru programul Prima Casa a fost suplimentat cu 200 milioane de leiGuvernul Romaniei a suplimentat cu 200 milioane de lei plafonul de garantare pentru „Prima Casa” pentru anul 2015, dupa aprobarea hotararii pentru completarea art.3 din anexa nr.1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa”.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), „suplimentarea plafonului pe anul 2015 asigura continuarea in conditii optime a programului in perioada ramasa pana la finele anului 2015 si inceputul anului 2016, fara a se crea disfunctionalitati resimtite in randul beneficiarilor persoane fizice care doresc achizitia/ construirea unei locuinte si care, in conditiile neasigurarii resurselor necesare derularii procesului pana la sfarsitul anului 2015 si/sau nefinalizarii procesului de alocare a plafonului aferent anului 2016, ar fi expusi riscului pierderii avansurilor prevazute in antecontractele incheiate cu promitentii vanzatori”.

Propunerea de suplimentare a fost primita de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), care actioneaza ca administrator al programului „Prima Casa”, ca urmare a solicitarilor transmise de catre bancile inregistrate in program, plafoanele alocate acestora fiind consumate in totalitate.

De la lansarea programului, in anul 2009, au fost acordate peste 166.026 de garantii, pentru finantari in valoare de peste 3,2 miliarde euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde lei, din care in anul 2015 au fost emise 30.070 de garantii, in valoare de 2,5 miliarde lei. In cadrul programului „Prima Casa”, rata de default este de 0,2%, pana in prezent fiind executate 401 garantii.

Sursa: www.agendaconstructiilor.ro

        Impreuna in lumea afacerilor