Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Plantatia de nuci forestieri iti lasa copiilor o mostenire de 600.000 de euro la hectar

nuci_ap

Nucul forestier se poate dovedi o mostenire mai mult decat valoroasa pentru copii si nepoti, avand in vedere ca o asemenea cultura aduce profituri de circa 600.000 de euro la hectar, insa dupa 25 de ani de la plantare.

Astfel, cei care aleg sa faca o asemenea investitie pot castiga circa 1.500 de euro pe metrul cub vandut. Recunoscut pentru calitatile sale, lemnul de nuc este ravnit de producatorii de mobila, precum si de industria automobilelor de lux.

„Nucul forestier este de fapt un soi francez, un hibrid mai exact, care a fost conceput pentru a nu face fructe, toata seva acestuia regasindu-se in masa lemnoasa. Acest lucru inseamna ca plantele vor creste mai repede. Daca un nuc obisnuit creste in 70-80 de ani, soiul acesta francez creste in 25 de ani, ajungand la maturitate la aceasta varsta si putand prin urmare sa fie defrisat”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Ovidiu Lazar, importator de puieti de nuc forestier si presedintele Asociatiei cultivatorilor de nucifere din Romania.

Nucii forestieri au o crestere verticala, asemanatoare salcamului sau a bradului, neavand ramuri laterale. In decursul celor 20-25 de ani, nucii forestieri ajung la o inaltime de aproape 9 metri si la circa 1 metru cub de masa lemnoasa.

„Datorita cresterii verticale, nucii forestieri pot fi plantati mai des, la o distanta de 4 x 4m. La un hectar intra 400 de plante. Lemnul se cumpara cu circa 1.500 de euro metru cub. Dupa cei 25 de ani, 400 de metri cubi vanduti ar insemna un venit de 600.000 de euro, doar dintr-un hectar. Pe unde am fost, prin Germania si Franta, exista un fel de traditie si anume ca atunci cand se naste un copil, parintii sa le planteaza un hectar sau doua de nuc forestier. La varsta de 25 de ani, acel tanar, va primi o mostenire frumoasa”, afirma Ovidiu Lazar.

Din punct de vedere al costurilor infiintarii unui hectar de nuc forestier acestea pot ajunge la aproximativ 2.500 de euro, cea mai mare parte din bani fiind folosita la achizitionarea materialului saditor.

„Nucii forestieri sunt ieftini fata de un nucii comestibili. Un fir costa 4-5 euro. Cu circa 2.000 de euro poti infiinta un hectar. Se intretine forte usor neavand fructe. Nu se stropesc, nu se fac taieri de fructificare ca la alti pomi. Trebuie insa o grija mare la udat. Ca la orice planta, la prindere, in primul an, trebuie udat. Terenul nu trebuie pregatit foarte mult. Se face o groapa de 30 cm pe 30 cm si se planteaza manual. De regula se planteaza pe terenurile greu accesibile, degradate, se folosesc si ca perde forestiere”, mai spune Ovidiu Lazar.

In prezent, romanii se declara interesati de nucii forestieri insa nu fac si pasul urmator, si anume sa investeasca intr-o asemenea de plantatie, principalul motiv fiind timpul prea mare in care poate fi recuperata investitia.

„Exista foarte putine plantatii de acest gen in Romania. Ca orice om care investeste, le este foarte greu sa faca o investitie din care sa profite peste 25 de ani. Doar sporadic, avem cateva plante de acest gen plantate, insa mai mult ca un test. Cred ca pentru asemenea plantatii ar trebui un program la nivel national”, considera Ovidiu Lazar.

Inca aspect important este ca cei care si-au infiintat propria exploatatie de nuci forestieri au nevoie de aprobarea Directiei Agricole pentru defrisare.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor