În conformitate cu prevederile art. 194 din Codului Muncii, angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salaritii, astfel:
- Cel putin o data la doi ani, daca au cel putin 21 de salariati
- Cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati
Modalitatile de formare profesionala a angajatilor sunt enumerate la art. 193 din Codul muncii, respectiv:
- a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din ţară sau din străinătate;
- b) stagii de adaptare profesională la cerinţele postuluişi ale locului de muncă;
- c) stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate;
- d) ucenicie organizată la locul de muncă;
- e) formare individualizată;
- f) alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
Fiecare din aceste forme de formare profesionala trebuie sa respecte reguli si proceduri stabile prin reglementari speciale – OUG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, Legea 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
Planurile anuale de formare profesionala trebuie intocmite de catre angajator avand la baza evaluarea nevoilor de formare profesionala interna si obiectivele firmei.
Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la cea a salariatului.
Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata, precum si celelalte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatia salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile se stabilesc cu acordul partilor prin acte aditionale la contractele individuale de munca.
Pentru a avea siguranta ca planul de formare profesională acopera nevoile angajatilor si obiectivele firmei si respecta prevederile legale in vigoare cat si pentru a avea certitudinea ca activitatea de formare profesionala din cadrul firmei este conform reglementarilor impuse de actele normative, va sta la dispozitie la Scoala de Comert si Industrie Bacau, furnizor de formare profesionala autorizat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, la tel 0748/886.428, email office@ccibc.ro, Petronela STEFAN, Director.