Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Plata concediului medical pentru incapacitate de munca

concediu-medical-740x360La intrebarea: in urma unui accident vascular cerebral, ischemic,suferit in data de 15.08.2015,sunt in concediu medical de la acea data si pana in prezent. Desi am depus toate formularele de  concediu medical la angajator,in timp util , nu am primit indemnizatia concediului medical de la acesta, pentru nici o zi de la data depunerii primului  concediu medical,respectiv 01.09.2015.Va rog sa ma indrumati ce trebuie sa fac in acest sens.

Adraiana Iancu expert in legislatia muncii afirma ca:angajatorul este obligat sa va plateasca indemnizatia de concediu medical( refuzul nejustificat al acestuia constiituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 de lei in baza art. 47 alin. 2 lit. a si art. 48 alin. 1 lit. a din OUG 158/2005),dar sunt si situatii care constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor prevazute la art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 :
– nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
– neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
– necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat
– neprezentarea certificatului de  concediu medical in termenele prevazute de lege
– acordarea retroactiva a certificatelor de  concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege
– certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme
Prin urmare, daca nu exista niciun motiv din cele enumerate mai sus, pentru care angajatorul sa refuze plata indemnizatiei de  concediu medical, faceti sesizare catre casa de sanatate la care sunteti inregistrat.

Sursa:clublegislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor