Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Plati compensatorii prin noul Program National de Dezvoltare Rurala pentru agricultura ecologica

agricultura-familiar-buruIn ultimii ani, in Romania a fost inregistrat un ritm rapid si constant de crestere a suprafetelor agricole si a numarului de operatori care au aderat la standardele ecologice.

In 2012, suprafetele certificate au ajuns la 288.261 ha in 2012 (+268%), reprezentand 2,1% din suprafata agricola utilizata a tarii, iar numarul de operatori certificati a crescut de 4,6 ori, comparativ cu anul 2006. Intre 2006-2012, cea mai spectaculoasa crestere a fost inregistrata pe segmentul suprafetelor „in conversie” (+436%), mai ales in ultimii doi ani, evidentiind faptul ca sprijinul prin plati catre fermieri in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala stimuleaza consistent etapele initiale de dezvoltare a sectorului ecologic.

Romania va depasi fara probleme, in 2020, 4% din suprafata agricola utilizata a tarii pentru agricultura ecologica, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), doar daca ritmul mediu al anilor  precedenti 2006-2012 se va mentine.

In 2011, vanzarile de produse ecologice au atins aproximativ 1% din intreaga piata de vanzare cu amanuntul din Romania, potrivit estimarilor asociatiilor de profil. In acelasi an, exporturile au inregistrat o valoare totala de 200 de milioane de euro (de doua ori mai mare decat in anul anterior), in timp ce piata interna a atins 80 de milioane de euro, cu o crestere anuala constanta de 20%. Cu toate acestea, cea mai mare parte a consumului domestic este acoperita de importuri, in vreme ce Romania este inca un exportator net de marfuri ecologice brute. Deoarece sectorul de procesare este insuficient dezvoltat, multe dintre produsele certificate sunt vandute ca produse conventionale.

Tendintele pozitive ale productiei si pietei produselor ecologice au fost recunoscute la cel mai mare eveniment anual al agriculturii ecologice europene, Targul Biofach din Nurenberg, unde Romania a fost nominalizata ca „Tara anului 2013”.

In perioada de programare 2007-2013, sprijinul pentru agricultura ecologica a facut parte din Masura 214 de agromediu. Aceasta masura a fost utilizata doar pentru platile de mentinere a practicilor ecologice pe terenul arabil (inclusiv plante furajere), legume anuale (inclusiv ciuperci si cartofi), plante medicinale şi plante perene (vii şi livezi). Sprijinul pentru fermele in conversie a fost furnizat conform Articolului 68 din Regulamentul UE al Consiliului nr. 73/2009. Recunoscandu-se importanta contributiei agriculturii ecologice la numeroase obiective si prioritati, pentru perioada 2014-2020 Comisia Europeana a stabilit o masura specifica distincta si voluntara de agricultura ecologica. Viziunea Comisiei este ca platile efectuate catre fermieri pentru conversia sau mentinerea practicilor de agricultura ecologica trebuie sa-i incurajeze pe acestia sa participe la astfel de masuri si, prin urmare, sa raspunda cererii crescute a societatii privind utilizarea unor practici prietenoase fata de mediu si standarde inalte de bunastare a animalelor.

In PNDR 2014-2020, Masura 11 – „Agricultura ecologica” urmareste incurajarea conversiei la metodele de agricultura ecologica, precum si mentinerea acestor metode dupa incheierea perioadei de conversie. Bugetul pentru aceasta noua masura in Romania este de 36,1 milioane de euro, cuprinzand atat fondurile europene, cat si contributia nationala, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii, care au caracter informativ. Criteriile de selectie si sumele pe care le vor primi beneficiarii vor fi stabilite dupa ce Comisia Europeana va aproba noul PNDR 2020. Sprijinul se acorda fermierilor ca suma fixa pe unitatea de suprafata (ha) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de beneficiarii care incheie angajamente privind conversia sau mentinerea practicilor de agricultura ecologica.

Pot fi acordate platile compensatorii pentru agricultura ecologica daca:

  • beneficiarii sunt incadraţi in categoria fermierilor activi, in intelesul articolului noua din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013;
  • beneficiarul este utilizatorul unei suprafete agricole, cu categoria de utilizare teren arabil, vii sau livezi, localizata pe teritoriul Romaniei, identificabila in Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS);
  • suprafata minima a fermei este de un ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minima de 0,3 ha (respectiv 0,1 ha pentru vii si livezi, arbusti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole);
  • beneficiarul este inregistrat, in fiecare an pentru care solicita sprijin, conform prevederilor legale, ca operator in agricultura ecologica;
  • beneficiarul incheie pe toata durata angajamentului un contract cu un organism de inspectie si certificare independent, acreditat conform prevederilor legislatiei nationale.

Sursa:

http://agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor