Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

”Plicul cu Idei” pastreaza in siguranta inventiile si creatiile

plicul cu ideiCamera de Comert si Industrie prin Centrul Regional pentru Protectia Proprietatii Industriale Bacau (CRPPI) infiintat in anul 1999, in parteneriat cu OSIM – Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci  oferă solutii si consultari pe diferite probleme ale acestui domeniu extrem de important pentru economia tarii si pentru asigurarea protectiei creatiilor umane.

Printre serviciile oferite de CRPPI se regaseste un serviciu aparte – „Plicul cu idei”, prin intermediul caruia persoanele interesate au posibilitatea sa depuna, in conditii de siguranta maxima, intr-un plic securizat orice idee care nu este conturata suficient pentru a fi incadrata in categoria obiectelor protejabile, orice lucrare pentru care deponentul in plicul cu idei vrea sa demonstreze la un moment dat ca ideea ii apartine.

Astfel, prin intermediul serviciului „Plicul cu Idei“ pot fi protejate documente care cuprind lucrari si creatii ce nu pot fi protejate de legislatia in vigoare privind proprietatea industriala, drepturile de autor si drepturile conexe, respectiv:

  • acte referitoare la lucrari din domeniile stiintific si tehnic, ca norme si creatii tehnice, tehnologii, descoperiri, teorii, studii, instructiuni de utilizare.
  • lucrari literare, muzicale, fotografii, precum si orice realizare artistica destinata unui catalog de prezentare indiferent de domeniu.
  • lucrari didactice, de instruire, educative, de divertisment, calendare, horoscoape.
  • normele, metodologiile, regulamentele si statutele de organizare sau de functionare si alte materiale cu caracter administrativ.

Nu pot face obiectul unui depozit:

  • solutiile tehnice ori alte creatii care sunt contrare ordinii publice, bunelor moravuri, eticii profesionale
  • solutiile tehnice ori alte creatii daunatoare sanatatii si vietii persoanelor, animalelor ori plantelor si care sunt de natura sa aduca atingeri grave mediului
  • mostre de substante interzise
  • documente care contin documente clasificate sau clasificabile.

 „Plicul cu Idei“ nu este un titlu de proprietate intelectuala, nu ofera drepturi exclusive, ci reprezinta dovada datei la care autorul respectivei lucrari / creatii a depus documentul la OSIM sau dovada folosirii anterioare a acestuia.

Plicul poate fi obtinut de la sediul Camerei de Comert si Industrie Bacau si este un plic dublu in care solicitantul depune doua exemplare identice din lucrare / creatie, le inchide, acestea urmand a fi transmise la OSIM, care, fara a cunoaste continutul, aplica o stampila cu data certa la care s-a depus.

Plicului ii va fi aplicat un numar din registrul documentelor cu regim nepublic de la OSIM, va avea mentiunea „A se pastra la OSIM” si se va depozita pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire a termenului cu inca 5 ani.

Cel care depune ”plicului cu idei” poate cere, personal si in scris, oricand in perioada de depozit, restituirea plicului depozitat prin prezentarea actului sau de identitate.

Plicul poate fi retras si de o persoana imputernicita de depozant sau de succesorul acestuia prin prezentarea unei procuri notariale sau a unui certificat de mostenitor. In cazul in care este utilizat ca proba plicul pastrat la OSIM se transmite, la cerere, instantelor de judecata.

Pentru informatii si detalii suplimentare va sta la dispozitie Centrul Regional pentru Protectia Proprietatii Industriale Bacautel: 0234/570.010, int. 115, email: ccibc@ccibc.ro

        Impreuna in lumea afacerilor