Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

PNDR 2014-2020: 435 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea infrastructurii agricole si silvice

Irrigation Sprinklers

Irrigation Sprinklers

Prin intermediul Submasurii 4.3 – investitii pentru dotarea si modernizarea infrastructurii agricole si silvice, din cadrul PNDR 2014-2020, primariile, asociatiile sau proprietarii de paduri au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile in valoare totala de 435 de milioane de euro.

Prin intermediul acestei masuri de finantare se doreste, in mod special, reabilitarea si modernizarea infrastructurii secundare de irigatii.

Interventia pentru sistemul de irigatii este deosebit de necesara. Ea a inceput pe programul trecut (PNDR 2007-2013), unde am avut o masura prin care se puteau moderniza irigatiile. Avand in vedere importanta acestui lucru am continuat cu acest sprijin si in acest nou program de finantare, cautand ca prin aceste investitii sa diminuam pe cat posibil influenta nefavorabila a factorilor climatici, astfel incat veniturile agricultorilor sa nu sufere prea mult, a declarat Mihai Herciu, directorul general al DGDR AM PNDR din cadrul MADR, intr-o emisiune de televiziune.

Beneficiarii Submasurii 4.3 – sprijin pentru investitii in infrastructura legate de dezvoltarea, modernizarea si adaptarea sectoarelor agricol si forestier pot fi unitati administrativ teritoriale, asociatii, persoane juridice de drept privat, proprietari de padure sau asociatii ale acestora. De asemenea, eligibili sunt considerati si administratorul fondului forestier proprietate publica a statului, precum si organizatiile ale utilizatorilor de apa infiintate in conformitate cu legislatia in vigoare, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole.

Sprijinul nerambursabil acordat prin Submasura 4.3 – sprijin pentru investitii in infrastructura legate de dezvoltarea, modernizarea si adaptarea sectoarelor agricol si forestier  va fi de 1.000.000 Euro/proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune si drumurile agricole de acces sau de 1.500.000 Euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare precum si drumurilor forestiere.

Principalele principii in ceea ce priveste stabilirea de criterii de selectie pentru aceasta submasura sunt: principiul complementaritatii cu investitii pentru modernizare sisteme de irigatii in aval, principiul economiei de apa, principiul alimentarii direct de la sursa sau in sistem gravitational, precum si principiul suprafetelor deservite.

PNDR 2014-2020 vine cu o serie de elemente de noutate, cum sunt depunerea online a proiectelor, sesiune continua de depunere, evaluare lunara, reducerea numarului de avize si acorduri necesare demararii proiectelor cu fonduri europene nerambursabile, existenta unei baze de date cu preturi de referinta disponibila pe site-ul AFIR.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor