Cea mai mare parte din consumul intern de carne este asigurata de importuri, astfel ca este loc suficient pe piata interna pentru fermierii care au mizat pe fondurile europene nerambursabile pentru infiintarea fermelor de cresterea bovinelor de lapte si de carne.
Valoarea totala a proiectelor care prevad infiintarea de ferme de crestere a bovinelor pentru lapte si carne, finantate prin Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole si Masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2014, s-a ridicat la 139,3 milioane de euro.
Din aceasta suma, 81,2 milioane reprezinta fonduri europene nerambursabile, potrivit datelor furnizate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.Astfel, prin Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, au fost finantate 134 de proiecte, cu o valoare totala a investitiei de 124,6 milioane euro. Fondurile europene nerambursabile reprezinta 66,5 milioane euro, dintre acestea fiind platite efectiv 37,7 milioane euro. Cele 432 de proiecte pentru infiintarea de ferme de bovine finantate prin Masura 112 au o valoare eligibila a investitiei de 14,7 milioane euro. Suma platita beneficiarilor pana in prezent se ridica la 10,3 milioane euro. Asadar, pana in prezent, prin cele doua masuri de finantare, au fost platiti catre beneficiarii PNDR peste 48 milioane euro.Totodata, prin noul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, vor putea fi accesate fonduri europene nerambursabile pentru infiintarea fermelor de cresterea bovinelor de lapte si de carne. Spre exemplu, tinerii fermieri care incep afaceri la tara vor primi pana la 50.000 de euro in acest scop, prin PNDR.
Mai mult decat atat, beneficiarii fondurilor europene care integreaza productia vor primi un punctaj suplimentar la evaluarea proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile. In plus, cei care se asociaza vor primi inca 20% la evaluare. De asemenea, proiectele care vizeaza folosirea de genetica romaneasca vor fi prioritare.
Sursa: www.agroromania.manager.ro