Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Pomicultura, in prim-planul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020

image001Pomicultorii pot accesa fonduri europene in valoare de aproximativ 260 de milioane de euro, disponibile prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, avand ca suport „Ghidul tehnic si economic – Pomi, arbusti fructiferi, capsun”, realizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti-Maracineni.

ICDP Pitesti-Maracineni a finalizat si inaintat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) „Ghidul tehnic si economic – Pomi, arbusti fructiferi, capsun”. Acesta a fost transmis Directiilor Agricole si Oficiilor de Consultanta din fiecare judet, rolul lui fiind sa ajute la proiectarea viitoarelor exploatatii pomicole. Urmeaza ca, pana la sfarsitul anului, Institutul sa editeze si sa transmita la MADR si alte lucrari necesare elaborarii caietului de sarcini privind restructurarea in pomicultura: zonarea speciilor, mentinerea categoriilor biologice superioare, tehnici de pepinieristica, resursa genetica pomicola.

Pe lista speciilor pomicole incluse in „Ghidul tehnic si economic – Pomi, arbusti fructiferi, capsun” se afla marul, parul, gutuiul, prunul, ciresul, visinul, caisul, piersicul, nucul, alunul, migdalul, castanul comestibil, zmeurul, capsunul, murul, coacazul, catina, afinul, macesul, agrisul, lonicera, cornul, scorusul negru (aronia), socul sau trandafirul pentru dulceata. Pomicultorii vor putea afla din „Ghidul tehnic si economic – Pomi, arbusti fructiferi, capsun”, realizat de ICDP Pitesti-Maracineni, toate informatiile necesare cu privire la factorii de mediu, soiuri, portaltoi, boli si daunatori si tehnologii de combatere, tehnologii de intretinere a plantatiilor dupa intrarea pe rod, de la sisteme de intretinere a solului si tehnica fertilizarii plantatiilor, la recoltarea fructelor.

In noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 este alocata o suma de 220 de milioane de euro pentru modernizarea si reconversia plantatiilor pomicole si alte 40 de milioane de euro pentru prelucrarea si comercializarea produselor obtinute. Prin sub-programul de pomicultura ar putea fi reabilitate in jur de 35.000 de hectare de plantatii pomicole, iar obiectivul este ca, pana in anul 2020, Romania sa atinga o suprafata de 200.000 de hectare cu livezi, de la circa 140.000 hectare in prezent, din care 60.000 de hectare sunt in declin.

Pomicultorii care vor depune proiecte care vor prevedea integrarea productiei cu procesarea sau comercializarea, precum si cei care vor forma asociatii sau cooperative agricole, vor primi un punctaj mai mare comparativ cu cei care vor depune proiecte care vor viza doar partea de productie. De asemenea, vor primi un punctaj mai mare proiectele care vor folosi genetica romaneasca, respectiv material saditor produs in Romania.

Sursa: http://www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor