Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Pot exista mai multe registre genealogice pentru aceeasi rasa

oiii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a oferit de curand o serie de clarificari in legatura cu normele in vigoare care prevad existenta mai multor registre genealogice pentru aceeasi rasa la bovine si ovine.

Legislatia in vigoare spune in felul urmator: pot exista mai multe registre pentru aceeasi rasa, daca al doilea sau al treilea registru nu pune in pericol dezvoltarea speciei. Specialistii sunt cei care pot determina daca o specie este sau nu in pericol. Ei trebuie sa ofere un punct de vedere, dupa care vom putea decide daca avem nevoie de unul sau de mai multe registre genealogice, a declarat Daniel Constantin..

De asemenea, ministrul Agriculturii a mai precizat ca fermierii au obligatia de a se inscrie in Registrul genealogic si in Controlul Oficial al Productiilor (COP) daca doresc sa incaseze subventia la ovine si cuprine incepand cu anul viitor.

Pentru incasarea sprijinului cuplat, crescatorii de ovine si caprine au obligatia de a se inregistra in Registrul genealogic si in COP. Pentru bovine, doar cei din zonele defavorizate trebuie sa faca acelasi lucru. Subventiile pentru cei care se inscriu in Registrul genealogic si in COP au crescut in 2015 la 881 de milioane de lei, de la 61 de milioane de lei, in 2014, a mai spus Daniel Constantin, pentru sursa citata.

Disputa privind Registrul genealogic a pornit dupa ce Dumitru Andresoi, cel mai mare oier din Romania, a anuntat ca si-a facut propria carte de rasa pentru Turcana, cu toate ca, de mai bine de 7 ani, registru pentru aceasta rasa este detinut de federatia Romovis, prin Asociatia Pastorul Crisana.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor