Preturile alimentelor au scazut, in decembrie 2015 fata de decembrie 2014, cu 6,2%, insa cartofii s-au scumpit cu peste 20%, informeaza Institutul National de Statistica (INS). Astfel, anul trecut, legumele si conservele din legume s-au scumpit cu 7,62%, iar fructele proaspete, cu 2,95%, in comparatie cu preturile din 2014, se arata intr-un comunicat al INS.
Cu toate acestea, majoritatea alimentelor s-au ieftinit in 2015, cele mai mari scaderi de preturi inregistrandu-se la malai, cu 12,68%, la laptele de vaca, cu 11,73%, la conserve din carne, cu 11,33%, si la unt, cu 11,07%, potrivit INS.
La nivel mondial, preturile alimentelor si-au continuat in 2015 tendinta de ieftinire
Mai exact, indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut cu 19% in 2015, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scadere a preturilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente si al incetinirii economiei mondiale, a anuntat de curand FAO, potrivit Agerpres.
In 2015, indicele preturilor la cereale s-a dimunuat cu 15,4%, in timp ce preturile la uleiuri vegetale au atins cel mai scazut nivel din ultimii noua ani. De asemenea, preturile la lactate au inregistrat cea mai mica medie anuala de dupa 2009. Chiar daca a crescut cu 0,6% in decembrie, pretul la zahar este in medie cu 21% mai mic in 2015 decat in 2014, mai arata analiza FAO.