Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Preturile produselor alimentare vor fi tinute „sub lupa” de Consiliul Concurentei

export-alimenteInstitutia va monitoriza peste 600 de magazine atat inainte cat si dupa data la care trebuie sa se reduca TVA la alimente, urmand a fi infiintat si un Monitor al preturilor.

Dupa vizitele efectuate in marile magazine si dupa intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii principalilor retaileri, ministrul Agriculturii, a prezentat miercuri in sedinta de Guvern un raport in care precizeaza masurile care vor fi luate pentru a fi evitata o crestere artificiala a preturilor la alimente inainte de data la care se va trece la TVA redus pentru aceasta categorie de produse.

Un rol important in prevenirea acestui fenomen ii va reveni Consiliului Concurentei, care va monitoriza in perioada urmatoare, dar si dupa 1 iunie peste 600 de magazine, pentru a urmari evolutia preturilor. In raportul prezentat de ministrul Agriculturii se arata ca institutia va monitoriza preturile produselor alimentare atat inainte de introducerea cotei reduse de TVA la alimente cat si dupa data de 1 iunie, pentru a verifica daca efectul reducerii TVA asupra preturilor la raft se va mentine in timp.

Categoriile monitorizate vor fi din sectorul carnii si al preparatelor din carne, legume, fructe, lapte si produse lactate, apa si bauturi racoritoare, oua, si produse de baza precum ulei, faina, zahar, orez, paste fainoase, fasole uscata, malai, dulciuri.

Totodata, vor fi monitorizate si preturile unor categorii pentru care nu se modifica cota TVA, respectiv produse de panificatie unde reducerea a fost aplicata in 2013, dar si pentru bere si vin.

Reprezentantii Consiliului Concurentei au explicat ca in actiunea de monitorizare a impactului reducerii TVA asupra preturilor practicate la consumatorul final, vor exista trei filtre de monitorizare a preturilor:

  • solicitarile de informatii catre marii comercianti,
  • colectarea de date la fata locului,
  • informatiile publicate de Institutul National de Statistica privind evolutia Indicelui Preturilor de Consum — grupa de marfuri alimentare.

Datele culese vor fi analizate de inspectori din cadrul Consiliului cu expertiza pe zona de retail, statistica si econometrie, iar aceste analize vor arata in ce masura reducerea de TVA a fost transferata consumatorilor. Daca piata de retail este una concurentiala, ne asteptam ca transferul reducerii TVA la alimente sa fie resimtit in evolutia preturilor la raft. Chiar daca pot exista fenomene locale de crestere a preturilor, date de puterea de piata superioara a unor magazine si/ sau a unor producatori, la nivelul pietei in ansamblu, astfel de fenomene nu pot fi decat temporare.

Totodata, pana la finele acestui an se intentioneaza si infiintarea unui Monitor al preturilor, un proiect prin care se spera sa se intensifice concurenta in aceasta piata, reducand costurile de informare ale consumatorilor. Acest proiect se va materializa printr-un site care va afisa comparatii de preturi pe categorii si produse alimentare relevante.

Sursa:  agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor