Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Primele masuri din noul PNDR ar putea fi deschise la sfarsitul lunii februarie

4Este estimarea facuta ieri de secretarul de stat in MADR, George Turtoi, care a precizat si ca noul PNDR are alocata o suma de peste 9,3 miliarde de euro.

Comisia Europeana va transmite, pana la finele lunii ianuarie, observatiile finale si un acord de principiu pentru primele masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala, astfel incat in ultima saptamana din februarie poata fi deschise sesiunile pentru primirea proiectelor, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

„De la inceputul anului, noi am trimis oficial scrisori la Comisia Europeana prin care ii rugam sa grabeasca evaluarea programului si sa inchida comentariile pe masuri. Am avut o intalnire finala in luna noiembrie din 2014, dar se pare ca se tot redeschid discutii pe comentarii, de forma nu de fond, care intarzie procesul privind acordul pe masuri. Acum am primit raspuns ca pana la sfarsitul lunii ianuarie o sa ne trimita observatiile finale si un acord de principiu pentru trei masuri, respectiv pentru investitii in ferme, tineri fermieri si sprijinul pe LEADER, iar cat de curand si observatiile finale pe toate masurile din PNDR, astfel incat sa inchidem discutiile pe intreg programul si sa putem lansa toate masurile de finantare”, a precizat Turtoi.

Oficialul MADR a mentionat ca toate aceste aspecte vor fi discutate cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala la reuniunea Consiliului de Ministri ai Agriculturii din 26 — 27 ianuarie 2014 de la Bruxelles.

„Trebuie sa avem un acord de principiu pe cele trei masuri, prin care sa se spuna ca a fost incheiata negocierea tehnica. Luni (26 ianuarie n.r.) voi merge impreuna cu ministrul Agriculturii la Consiliul de Ministri de la Bruxelles, unde vom avea o intalnire cu comisarul Phil Hogan, iar subiectul principal va fi legat de accelerarea analizei PNDR. Am avut o discutie anul trecut, care se tot lungeste cu tot felul de observatii ciudate, de forma nu de fond, si care ne pun sa detaliem anumite observatii care, de altfel, au fost inchise. Acum vor sa intre in mai multe detalii, desi au fost de acord ca in noul PNDR sa nu intram in toate detaliile posibile, ca sa nu fim nevoiti sa modificam programul in cazul in care anumite lucruri trebuie interpretate altfel. Am convenit sa lasam doar un cadru general si sa intram in detalii in legislatia nationala. Vom incerca acum sa le reformulam, ca sa le inteleaga, dar sa nu le prindem in program, pentru ca, in caz contrar, daca un principiu de selectie trebuie interpretat altfel, trebuie sa schimbam din nou PNDR”, a explicat George Turtoi.

Romania trebuie sa aprobe legislatia nationala aferenta, similara cu cea din vechiul program, dupa obtinerea acordului de principiu de la Comisie si sa publice toate documentele pentru consultare, iar ulterior, la finele lunii februarie sau inceputul lunii martie, vor putea fi deschise primele sesiuni de primire de proiecte.

„Dupa obtinerea acordului de principiu trebuie sa scoatem legislatia nationala aferenta, respectiv o Hotarare de Guvern similara cu HG 224 a programului trecut, o ordonanta privind fluxul financiar, precum OUG 74 pentru PNDR 2007-2013, trebuie constituit Comitetul de Monitorizare si intrunirea acestuia pentru stabilirea criteriilor de selectie si a punctajelor pe criterii, emiterea ghidului solicitantului si a procedurilor de lucru. Noi vom pune pe site actele normative cu detalii, criteriile de selectie, explicarea principiilor de selectie din program, inclusiv ghidurile si studiile pentru potentialul agricol si de procesare elaborat la nivel national de Institutul de Economie Agrara si de consultantul PNDR. Ulterior, vom deschide cele trei masuri, cel mai probabil in ultima saptamana din februarie”, a adaugat secretarul de stat in MADR.

Toate proiectele din noul PNDR, mai putin cele pe masurile privind tinerii fermieri si fermele mici, se vor depune online si vor fi sesiuni continue pe parcursul unui an, cu rapoarte de selectie lunare sau trimestriale, in functie de numarul proiectelor depuse.
Noul PNDR 2014 — 2020 are alocata o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite Romaniei, iar 1,347 miliarde de euro contributia nationala.

Masura privind investitiile in ferme are alocata o suma totala pentru perioada de programare de 7 ani de 892,32 milioane de euro, inclusiv contributia nationala de 134,35 milioane de euro, iar masura dedicata tinerilor fermieri, aproape 445 milioane de euro, din care 44,5 milioane de euro reprezinta contributia nationala. Programul LEADER, dedicat Grupurilor de Actiune Locala are prevazuta o suma de 2,16 milioane de euro pentru elaborarea strategiei si zonei.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor