Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

"Primul loc de munca" - dezbatere publica

720x340xYouthWork1-720x340.jpg.pagespeed.ic.pXuG5lJze8

Senatul Romaniei a lansat în dezbatere publica Proiectul de lege intitulat „Legea privind primul loc de munca”.

Cea mai mare grija a romanilor in anul 2014 a fost cea legata de lipsa locurilor de munca.

In luna ianuarie 2015, in Romania sunt inregistrati 493.415 someri, din care 71.678 someri sub 25 de ani si 41.209 someri cu varsta cuprinsa intre 25-29 ani.

Guvernul Romaniei asigura prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul Programului de ocupare al fortei de munca, urmatoarele:

  • servicii de medierea muncii;
  • servicii de informare si consiliere profesionala;
  • cursuri de formare profesionala;
  • completarea veniturilor somerilor care se incadreaza inainte de expirarea indemnizatiei pentru somaj;
  • stimularea mobilitatii fortei de munca, acordarea de subventii angajatorilor care incadreaza in munca absolventii de invatamant, acordarea de prime de incadrare absolventilor de invatamant.

Stimularea angajatorilor privind crearea locurilor de munca se realizeaza prin intermediul subventionarii locurilor de munca, acordarea de credite in conditii avantajoase si prin acordarea unor facilitati.

Intrucat aceste stimulente nu si-au atins scopul propus, prezentul Proiect de lege doreste ca angajatorii care incadreaza persoane aflate in cautarea primului loc de munca, pe durata nedeterminata, tineri, cu varsta cuprinsa intre 16-29 ani, sa beneficieze de la Bugetul asigurarilor pentru somaj prin subventionare de la Bugetul de stat de un ajutor financiar egal cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni.

Angajatorii care incadreaza tinerii in aceste conditii sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale acestora cel putin 36 de luni de la data incheierii acestora, se mentioneaza in prezentul proiect.

Termenul limita de transmitere a opiniilor si observatiilor este 07.05.2015.

Propunerile, observatiile si sugestiile se pot transmite:

1. On-line, la sectiunea:

2. Direct, contactand  Biroul Relatii cu Membri si Institutii.

        Impreuna in lumea afacerilor