Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Principalele elemente de noutate ale PNDR 2014-2020. Ce trebuie sa stie un fermier cand depune un proiect de finantare

contractsigningNoul PNDR 2014-2020 vine in sprijinul fermierului cu o serie de elemente de noutate, precum depunerea online a proiectelor, sesiunea continua de depunere, evaluarea lunara, precum si reducerea numarului de avize si acorduri necesare demararii proiectelor cu fonduri europene nerambursabile. De asemenea, o alta noutate din noul PNDR este si existenta unei baze de date cu preturi de referinta disponibila pe site-ul AFIR.

Pe langa aceste elemente, PNDR 2014-2020 are disponibile doua noi masuri de finantare, una dedicata in mod special start-up-urilor, iar cealalta axata pe finantarea fermelor mici.

Din punct de vedere al noutatilor pe care le are PNDR 2014-2020 trebuie sa vorbim in primul rand de masurile noi. Avem masura pentru investitii agricole dedicata special start-up-urilor, in care fermierii pot primi o finantare 100% nerambursabila, in doua transe, pana la un maxim de 70.000 de euro. Va continua si masura de finantare similara din fostul PNDR, de 200.000 de euro nerambursabil, in care ai nevoie de o contributie proprie. Totusi, aceasta masura a fost inclusa de Bruxelles, deoarece se cunoaste faptul ca start-up-urile nu prea au cum sa-si obtina cofinantare de la banci. In acelasi timp, finantarea pe care o primeste fermierul poate fi folosita inclusiv in capitalizarea firmei, pentru rulaj, pentru cumpararea de inputuri.

O alta masura noua disponibila in cadrul noului PNDR 2014-2020 este si „6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, care dispune de un buget de peste 72 de milioane de euro in 2015.

Finantarea fermelor mici este o alta masura noua. Mai exact, masura este o continuare a finantarii fermelor de semi-subzistenta, insa cu o etapa in plus. Astfel, dimensiunea fermei trebuie sa fie cu o treapta peste ferma de semi-subzistenta. Mai explicit, limita inferioara a fermei mici este calculata ca limita superioara a fermei de semi-subzistenta din programul trecut. Asta pentru a crea posibilitatea ca cei care au reusit sa aiba o crestere anul trecut, sa mai creasca inca o etapa. La fel, masura ofera finantare 100% nerambursabila, in doua transe.

Si din punct de vedere al depunerii, noul PNDR 2014-2020 vine cu multe noutati. De exemplu, un fermier are posibilitatea sa depuna un proiect de finantare in orice luna a anului.

Din punct de vedere al depunerii s-au schimbat foarte multe lucruri din vechiul PNDR. Este o noua gandire. Avem in primul rand sesiuni anuale, ceea ce inseamna ca se pot depune proiecte tot timpul anului. In fiecare luna se stabileste un prag de punctaj, in urma caruia proiectele sunt selectate. Punctajul descreste de la luna la luna, ceea ce inseamna ca proiectele vor intra treptat in sistem, in functie de punctajul pe care il au.

O alta noutate a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 este ca proiectul de finantare se depune online, existand insa doua exceptii (fermele mici si tinerii fermieri), acolo unde solicitantii pot depune si pe suport de hartie. Prin acest mod se elimina drumurile pe care le faceau fermierii la oficiile judetene. Mai mult decat atat, se elimina interactiunea dintre expertii agentiilor si beneficiari. Este mult mai obiectiva si transparenta acesta procedura.

De asemenea, un alt element de noutate este ca atunci cand depune proiectul, beneficiarul isi face o auto-evaluare a punctajului, in baza caruia proiectul este prioritizat in evaluare sau nu.

Proiectele sunt ordonate de catre sistem descrescator, in functie de autoevaluarea pe care si-o face beneficiarul. Cele cu punctaj superior, intra primele in evaluare. Daca punctajul este supraevaluat cu mai mult de 20% din punctajul real, proiectul merge automat pe ultimul loc, si se selecteaza, daca mai prinde finantare in ultima luna. Nu este o sanctiune, nu il declari ca fiind neeligibil, nu il respingi, ci pur si simplu cade pe ultimul loc, riscand sa nu mai prinda finantare pentru anul respetiv.

Un alt avantaj al sistemului este ca proiectele care nu au fost selectate, raman in sistem, intrand automat in urmatoarele sesiuni. Proiectele vor intra automat in luna urmatoare sau in viitoarele sesiuni din urmatorul an. Nu mai trebuie ca potentialul beneficiar sa isi retraga proiectul, sa il redepuna. Poate daca intra dintr-un an in altul, si se modifica modalitatea de acordare a punctajului, fermierul va fi nevoit sa faca o noua autoevaluare pentru proiectul respectiv, la inceputul urmatoarei sesiuni.

O alta noutate a PNDR 2014-2020 este ca tot fluxul de derulare a proiectelor este informatic, inclusiv partea de achizitii.

Sunt doua modalitati prin care putem verifica faptul ca fermierul a cheltuit rezonabil sumele de bani, avand totodata un raport optim intre calitate si pret. Pe de-o parte avem o baza de date cu preturi de referinta, in principal pentru utilaje. Se actualizeaza mereu si cu alte tipuri de utilaje pana ajungem sa acoperim toata plaja finantata prin program. In acelasi timp, se va completa si cu servicii, precum si cu lucrari (preturile maximale pe unitatea de masura). Daca beneficiarul achitioneaza un bun sau face o lucrare care se regaseste in baza de date, atunci nu mai are nevoie sa deruleze procedura de trei oferte conforme. Pur si simplu isi cumpara bunul respectiv, vine cu factura la agentie, agentia verifica daca se incadreaza in pret, iar daca nu se incadreaza va fi decontata doar suma trecuta la pretul maximal.

In acelasi timp, a doua varianta pentru verificare rezonabilitatii este aceea de achizitii a beneficiarilor privati. Presupune mai nou o publicare a unui anunt pe site-ul AFIR. Agentia a creat un fel de SEAP pentru privati. Beneficiarul isi publica anuntul pe site-ul Agentiei, primeste ofertele, publica raportul de selectie. La fel, avizarea dosarului se face tot online. Daca sunt nevoie de informatii suplimentare, se solicita tot prin acest sistem.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor