Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Problema culturilor afectate de seceta, dezbatuta saptamana viitoare in Parlament, alaturi de ministrul Agriculturii

Seceta-1024x682

Presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, a anuntat recent ca martea viitoare, pe 25 august, a fost convocata Comisia pentru a discuta despre situatia din agricultura, creata de seceta, la dezbateri fiind invitati ministrul de resort, Daniel Constantin, precum si reprezentanti ai asociatiilor din domeniu.

Anterior acestei interventii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a transmis Comisiei pentru agricultura o solicitare de includere pe ordinea de zi a sedintei din 25 august a unei dezbateri cu privire la „Situatia la zi a sectorului agricol”.

„Guvernul iar este surprins ca a venit seceta. Nu stiu de ce este surprins, dar de fiecare data este acelasi lucru. Probabil sa asteptam ca la toamna sa fie surprins ca vin inundatiile. Nu ar trebui sa fie surprins ca vine seceta pentru ca din luna iunie agricultorii tot trag semnale de alarma ca au vazut din teren. Prognozele duceau catre ideea ca trebuie sa vina si seceta si este posibil sa vina si la anul. Asociatiile producatorilor au transmis semnale”, a declarat recent Nini Sapunaru, in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, acesta sustinte ca in prezent sistemul de irigatii din Romania „lipseste cu desavarsire”.

„Trebuie sa facem irigatii ca sa însamantam culturile noi. (…) Organizam o dezbatere la Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor. Saptamana viitoare am întrunita Comisia pentru agricultura si voi chema tot ce înseamna asociatii reprezentative din agricultura, voi chema ministerul”, a mai spus presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor.

Daniel Constantin: Pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii este nevoie de 1 miliarde de euro

Ministrul Agriculturii a afirmat recent ca pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii este nevoie de circa 1 miliard de euro, cea secundara urmand a fi realizata prin PNDR.

In ceea ce priveste infrastructura principala, Daniel Constantin a mai spus ca a fost depus, inca de anul trecut, un proiect pentru programul de investitii al Comisiei Europene (planul Juncker), urmand ca raspunsul sa fie primit în septembrie sau octombrie. In cazul unui rezultat negativ, ministrul Agriculturii a precizat ca va fi nevoie de un acord politic, pentru finantarea refacerii infrastructurii principale de irigatii. El a estimat ca este nevoie de minim 150 de milioane de euro anual, astfel ca în decurs de sapte ani infrastructura principala de irigatii sa fie refacuta.

Pentru a face fata perioadelor tot mai lungi de seceta, Ministerul Agriculturii are un proiect ambitios prin care intentioneaza sa construiasca, la nivel national, 14 centre regionale de colectare a apei, prin intermediul carora sa poata iriga, in sistem gravitational, cat mai multe suprafete din sudul tarii.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor