Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Procedura de cercetare disciplinara

cercetarea-disciplinaraDupa cum se stie, potrivit art. 252 din Codul muncii, nicio sanctiune disciplinara, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Ba chiar si in cazul avertismentului este recomandabila realizarea cercetarii prealabile, deoarece numai astfel angajatorul se va asigura ca abaterea a fost efectiv savarsita de catre salariat si, la o eventuala actiune in instanta, sanctiunea nu va fi anulata.

Cercetarea prealabila se declanseaza prin convocarea salariatului, in cuprinsul careia acestuia trebuie sa i se comunice explicit care sunt abaterile pe care se sustine ca le-ar fi savarsit.

Numai cunoscand precis acuzatiile, salariatul isi poate pregati apararile.

Problema este ca, adesea, cu prilejul acestei cercetari prealabile apar indicii cum ca salariatul a mai savarsit si alte abateri decat cele pentru care este cercetat. Tentatia poate fi aceea de a continua investigatia, pentru a cerceta si noile aspecte aparute. Dar nu trebuie procedat asa.

Dimpotriva, in acest caz, trebuie oprita cercetarea prealabila si trebuie emisa o noua convocare, in care salariatului sa i se comunice noile abateri de care este acuzat.

Art. 252 alin. (2) din Codul muncii prevede ca in cuprinsul convocarii trebuie sa se precizeze “obiectul” intrevederii. Ca urmare, uneori in practica se ridica intrebarea cat de precisa trebuie sa fie determinarea acestui obiect. Se poate preciza doar, generic “salariatul se va prezenta in data…, la ora…, la sala…, pentru cercetarea disciplinara constand in nerespectarea programului de lucru”? Nu, nu este suficient.

Trebuie sa se precizeze exact in care zile se afirma ca salariatul a intarziat de la program sau a plecat mai devreme, care este textul din Regulamentul intern incalcat, precum si orice alte informatii necesare pentru ca salariatul sa poata veni pregatit la cercetarea prealabila.

Sa nu pierdem din vedere ca orice viciu de procedura in ceea ce priveste convocarea va invalida intreaga cercetare disciplinara, cu consecinta nulitatii sanctiunii aplicate, indiferent daca salariatul, in fapt, chiar a savarsit abaterea de care este acuzat.

Iar pe parcursul cercetarii, comisia disciplinara se va margini sa formuleze intrebari din obiectul precizat in convocare. Uneori, astfel de discutii tind sa degenereze, este posibil ca salariatul insusi sa depaseasca obiectul intrevederii si sa se lanseze in afirmatii care nu au legatura cu acuzatiile initiale.

Este bine sa se consemneze toate aceste afirmatii, dar daca ele pot conduce la concluzia ca au fost savarsite si alte abateri, sa se formuleze o noua convocare,  in care sa se precizeze exact sfera noilor acuzatii.

La data si ora convocarii, salariatul va putea veni insotit de un reprezentant al sindicatului al carui membru este si, ca urmare a modificarii aduse Codului muncii prin Legea nr. 77/2014, insotit si de un avocat.

Sursa:E-news LegislatiaMuncii

        Impreuna in lumea afacerilor