Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Procesul de selectie a proiectelor se va derula mai usor! Ce modificari a facut AFIR

 

fonduri-europene-nerambursabile-pndr-640x330AFIR a modificat recent Regulamentul de organizare si functionare al procesului de selectie si verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), aplicabil masurilor de investitii din PNDR.

O prima modificare se refera la posibilitatea intocmirii rapoartelor de selectie trimestriale. Decizia privind submasurile pentru care se vor intocmi rapoarte de selectie lunara sau trimestriale va fi supusa aprobarii in cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR, de catre Autoritate de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fata de perioada anterioara, sunt acceptate pentru depunere doar proiectele ce au punctajul estimat (evaluare – prescoring) mai mare sau egal decat pragul de calitate aferent lunii/ trimestrului respectiv. Aceasta modificare va avea impact atât asupra calitatii proiectelor selectate, dar si asupra echitabilitatii procesului de depunere si selectie a proiectelor, informeaza AFIR.

Termenul de evaluare a proiectelor este, dupa caz, de maxim 20 de zile lucratoare pentru evaluarea lunara, respectiv 50 de zile lucratoare pentru cea trimestriala, de la sfârsitul lunii/ trimestrului respectiv. Termenul se poate prelungi cu 10 zile lucratoare daca sunt in evaluare proiecte pe doua sau mai multe submasuri.

Evaluarea proiectelor cuprinse in esantionul de verificare la nivel central AFIR se va face, conform noului ROF, dupa finalizarea evaluarii, in termen de 15 zile lucratoare iar rezultatul se va regasi in raportul de selectie. Anterior, aceasta verificare se facea dupa aprobarea si publicarea Raportului de Selectie.

Noul ROF modifica, de asemenea, termenul privind perioada de depunere a contestatiilor. Solicitantii au acum la dispozitie 5 zile lucratoare de la postarea pe pagina de internet AFIR a Raportului de Selectie pentru a depune contestatii cu privire la rezultatul evaluarii, fata de termenul de 10 zile prevazut anterior.

Cât priveste solutionarea contestatiilor cu privire la rezultatul selectiei lunare/ trimestriale/ finale a proiectelor, daca o contestatie este solutionata in favoarea solicitantului, proiectul va fi reevaluat din punct de vedere al indeplinirii conditiilor de eligibilitate si al evaluarii criteriilor de selectie. Termenul de analizare a tuturor contestatiilor depuse pentru o submasura este de 10 zile lucratoare pentru contestatiile aferente raportului de selectie lunar, respectiv 20 de zile lucratoare pentru contestatiile aferente raportului de selectie trimestrial, si poate fi prelungit cu inca maxim 10 zile lucratoare de catre AFIR daca se analizeaza contestatii depuse pe doua sau mai multe sub-masuri sau daca numarul de contestatii depuse este foarte mare.

Pentru submasurile la care verificarea eligibilitatii este realizata in doua etape, si anume etapa I – eligibilitatea solicitantului si etapa II – eligibilitatea proiectului, solicitantii au posibilitatea contestarii rezultatului verificarilor eligibilitatii, pentru fiecare etapa in parte. In situatia in care exista contestatii admise aferente etapei I „eligibilitatea solicitantului”, AFIR continua verificarea eligibilitatii proiectului iar in cazul in care proiectul este declarat neeligibil pentru etapa II, solicitantii vor avea posibilitatea depunerii de contestatii la rezultatul verificarii etapei II. Termenele procedurale pentru analizarea acestor contestatii se reduc la jumatate fata de cele prevazute pentru solutionarea contestatiilor cu privire la rezultatul selectiei proiectelor, se arata intr-un comunicat AFIR.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor