Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica 24 – 30 noiembrie 2015: ploi si ninsori in majoritatea zonelor agricole ale tarii

DSC02826-640x330 (1)Vremea calda de la inceputul intervalului 24 – 30 noiembrie 2015 va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -2…11°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C si -3…9°C spre sfârsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 0…14°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va situa intre -5…10°C, in toate zonele de cultura.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vântului, in aproape toata tara. Totodata, in prima parte a perioadei, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 24 – 30 noiembrie 2015

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-50 cm, in cultura grâului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor
inregistra in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, estul Munteniei, sud-vestul si izolat in sudul si centrul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 24 – 30 noiembrie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie la culturile de câmp si pomi-viticole vor fi in general normale in cea mai mare parte a tarii, iar spre sfârsitul intervalului procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent, in special in depresiunile nordice si centrale.

Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima si pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in culturile infiintate tardiv si pe arealele agricole unde se vor semnala in continuare deficite moderate de apa in sol.

Functie de data semanatului, speciile de orz si grâu de toamna vor parcurge diferite faze de vegetatie, respectiv: germinare (90-100%), rasarire (60-100%) si aparitia frunzei a treia (30-100%), mai avansate fiind culturile semanate in epoca optima aflate la infratire (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapita se va afla predominant la rasarire (70-100%) si infrunzire (7-14 frunze), pe intreg teritoriul agricol.

Vita de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se vor definitiva fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor, speciile fiind bine adaptate la conditiile de iernare, in toate plantatiile.

In general, lucrarile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete) se vor efectua in bune conditii, cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Pentru perioada 24 – 30 noiembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  1. Efectuarea araturilor adanci de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  2. Continuarea aplicarii ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna;
  3. Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor