Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica 5 – 11 ianuarie 2016: lapovita si ninsoare in majoritatea regiunilor agricole

prognoza-meteo1-640x330 (1)Intervalul 5 – 11 ianuarie 2016 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -8…6°C, valori apropiate de mediile multianuale, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -5…8°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului se va situa intre -10…5°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), in majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, vantul va prezenta intensificari, local spulberand zapada. Izolat, vor fi conditii de formare a poleiului.

In intervalul 4 ianuarie – 5 ianuarie, ora 12.00, aria ninsorilor va fi din nou in extindere si va cuprinse cea mai mare parte a tarii, arata o informare ANM. Ninsorile vor fi in general slabe cantitativ, iar in Oltenia si Muntenia stratul de zapada nou depus va mai putea atinge pe arii restranse 10 cm. In Dobrogea si trecator in sud-estul Munteniei precipitatiile vor fi mixte si se va depune polei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 5 – 11 ianuarie 2016

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. In nordul si izolat in vestul Moldovei, precum si in sud-vestul Transilvaniei se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 5 – 11 ianuarie 2016

Pe ansamblu, la culturile de camp si pomi-viticole se va mentine repausul biologic in aproape toata tara. Izolat, la speciile de toamna infiintate in perioada optima va fi posibila desfasurarea lenta si temporara a proceselor vegetative.

Fenologic, culturile de orz si grau de toamna isi vor continua formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), in toate zonele de cultura.

Rapita semanata in epoca optima se va afla in faza de infrunzire (6-16 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie

La nivelul intregii tari, pomii fructiferi si vita de vie isi vor mentine stadiul de repaus biologic.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor permite desfasurarea normala a lucrarilor agricole in camp (fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi).

Pentru perioada 5 – 11 ianuarie 2016 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  1. Continuarea efectuarii controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita de vie
  2. Incorporarea gunoiului de grajd in camp si fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu;
  3. Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomicole si viticole.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor