Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 01 – 07 octombrie 2015

culturi-de-paioaseIn prima parte a perioadei 01 – 07 octombrie 2015 va predomina un regim termic al aerului in general normal, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o incalzire treptata a vremii, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 6…21°C in primele zile, limite apropiate de normalul perioadei si 11…21°C in ultimele zile, valori mai ridicate cu 1…5°C comparativ cu normele climatologice.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 12…25°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 0…16°C in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din nordul si centrul tarii, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm se va incadra intre 9…21°C la scara intregii tari, valori favorabile continuarii insamantarilor de toamna si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la culturile infiintate pana in prezent.

Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 01 – 07 octombrie 2015

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va mentine in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema) se vor inregistra in Moldova, Dobrogea si local in estul Munteniei, sudul Olteniei si vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 01 – 07 octombrie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de toamna, ritmurile de vegetatie se vor desfasura in general normal, in special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, local in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi incetinite temporar, pe fondul valorilor termice mai scazute din aer si sol comparativ cu normalul perioadei. Starea de vegetatie a cerealierelor de toamna se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

Culturile de orz si grau de toamna semanate in perioada optima vor inregistra germinarea, rasarirea (10-100%) si aparitia primelor frunze (10-20%).

Sub aspect fenologic, rapita va parcurge fazele de germinare, rasarire (10- 100%) si dezvoltarea aparatului foliar (3-6 frunze).

Floarea-soarelui se va recolta de pe ultimele suprafete agricole, la nivelul intregii tari.

La porumb vor predomina maturitatea deplina (70-100%) si recoltarea, in majoritatea zonelor de cultura.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla la ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful la maturitatea tehnologica si recoltare.

In plantatiile pomi-viticole se va inregistra acumularea zaharurilor, coacerea si maturarea fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea si inceputul ingalbenirii frunzelor.

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport si depozitare, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura pe ansamblu normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Pentru perioada 01 – 07 octombrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  1. Lucrari de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  2. Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  3. Continuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului;
  4. Lucrari de intretinere in vii si livezi

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor