Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 15 – 21 Iulie 2015. Vreme calduroasa in majoritatea zonelor agricole din tara

meteo-hausseIn intervalul 15-21 Iulie, vremea va intra intr-un proces de incalzire, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii. Continutul de umiditate ramane la valori scazute in regiunile Banat, Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea, vestul Transilvaniei, nordul si izolat in sud-estul Olteniei, estul si sudul Munteniei, se arata in prognoza agrometeorologica realizata de ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 16…26°C in prima parte a intervalului, valori apropiate de normele perioadei si 18…28°C in ultimele zile, mai ridicate cu 1…4°C in raport cu mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21…36°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre 10…20°C, posibil mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 15 – 21 Iulie 2015

In cultura de porumb, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Banat, Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea, vestul Transilvaniei, nordul si izolat in sud-estul Olteniei, estul si sudul Munteniei. Pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Oltenia si Muntenia, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 15 – 21 Iulie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie la speciile de camp si pomi-viticole vor fi intense indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile critice (30…32°C) de rezistenta ale plantelor, se va inregistra ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, la culturile prasitoare, indeosebi in zonele afectate de seceta pedologica.

La graul de toamna infiintat in perioada optima va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare in majoritatea regiunilor agricole, iar culturile intarziate fenologic se vor afla la maturitatea in ceara si deplina (10-100%).

Cultura de rapita semanata in afara epocii optime se va recolta pe ultimele suprafete.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la formarea capitulului (60-100%), inflorire (50-100%) si maturitate in ceara (10-25%).

Functie de precocitatea hibridului, porumbul va parcurge fazele de formare a paniculului (40-100%), inflorire si matasire (10-100%).

La sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire (21-30 frunze), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartof cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (30-100%), in principalele bazine de cultura.

La speciile de semintoase (mar, par) predominante vor fi cresterea fructelor si acumularea zaharului, iar la samburoase (cires, visin, cais si piersic), maturarea fructelor si recoltarea acestora.

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se vor semnala in continuare cresterea lastarilor/frunzelor, formarea si cresterea boabelor.

Conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, precum si eliberarea terenurilor de resturile vegetale).

Pentru perioada 15 – 21 Iulie se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor