Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 16 – 22 septembrie 2015

prognoza-agrometeorologica-pentru-intervalul-3-9-iunie-2015-15514Intervalul 16 – 22 septembrie 2015 se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit la nivelul intregii tari, chiar deosebit de calda in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 14…30 grade Celsius in cea mai mare parte a tarii, abaterile termice pozitive fiind de 1…12 grade Celsius Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 22…35°C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 6…25°C in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va oscila intre 16…31°C pe aproape intreg teritoriul, optima pentru continuarea lucrarilor de insamantare la speciile de toamna si parcurgerea fazelor de germinare si rasarire la culturile semanate pana la aceasta data.

Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 16 – 22 septembrie 2015

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, Moldova, Maramures, Banat, cea mai mare parte a Crisanei, sudul si nord-vestul Olteniei, estul, nordul si local in sud-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia, vestul, nord-vestul si sudul Munteniei, izolat in vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 16 – 22 septembrie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele de maturare ale speciilor prasitoare vor fi mai intense, semnalandu-se fortari stadiale, iar lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna in epoca optima se vor desfasura cu dificultate.

De asemenea, ritmurile vegetative ale culturilor de camp vor evolua pe ansamblu normal pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla predominant la maturitate deplina (30-100%) si recoltare, in majoritatea zonelor de cultura.

In functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva maturitatea in ceara (90-100%), plantele aflandu-se la maturitatea deplina (10-100%) si recoltare.

Sfecla de zahar din principalele bazine specializate isi va continua ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina (70-100%).

Cultura de cartof va inregistra fazele de uscare a vrejilor si recoltare la speciile ajunse la maturitatea tehnologica, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

In plantatiile pomi-viticole vor predomina acumularea zaharurilor, coacerea si maturarea fructelor/boabelor, precum si recoltarea la speciile ajunse la maturitate deplina.

La rapita si orzul de toamna semanate in epoca optima se vor semnala primele faze de vegetatie (germinare-rasarire), totodata extinzandu-se lucrarile de semanat.

Pentru perioada 16 – 22 septembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor si insamantarea culturilor de toamna in epoca optima (rapita si orz), indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa in stratul arabil al solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile pomi-viticole

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor