Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 20 – 24 Iulie 2015. Vreme caniculara in majoritatea zonelor agricole

canicula-1Pe ansamblu, in acest interval va predomina o vreme calduroasa, chiar caniculara, in aproape toata tara, informeaza prognoza agrometeorologica ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 19…33°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C fata de normalul perioadei, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 27…38°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre 10…27°C, in cea mai mare parte a zonelor agricole.
Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina, indeosebi in jumatatea nordica a tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 20 – 24 Iulie 2015

Continutul de umditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Banat, Crisana, Maramures, Moldova si Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, vestul Transilvaniei, estul si sudul Munteniei. Pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Muntenia, local in centrul si estul Olteniei, aprovizionarea cu apa a solului se va mentine in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 20 – 24 Iulie 2015

Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi mai intense in majoritatea regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, datorita mentinerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (30…32°C) se va semnala in continuare fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea si uscarea partiala a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, indeosebi pe arealele cu deficite de umiditate in sol.

Sub aspect fenologic, graul de toamna ajuns la maturitatea deplina se va recolta de pe ultimele suprafete, iar culturile tardive isi vor continua maturitatea in ceara si deplina (30-100%).

Florea-soarelui, semanata in epoca optima, va parcurge formarea/cresterea calatidiului (20-100%), inflorirea (10-100%) si maturitatea in ceara (10-50%).

Functie de data semanatului, porumbul va inregistra formarea paniculului (60-100%), inflorire/matasire (10-100%), precum si inceputul maturitatii in lapte (10-20%).

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla la infrunzire (21-35 frunze), alungirea/ingrosarea axei hipocotile (70-100%), precum si acumularea zaharului in radacina, iar la cartof se va semnala formarea/cresterea lastarilor laterali (80-100%), tuberizarea (50-100%), butonizarea si inflorirea (20-100%), precum si vestejirea vrejilor (10-100%) la soiurile timpurii.

In majoritatea plantatiilor, pomi fructiferi vor parcurge cresterea fructelor/rodului, acumularea zaharului, iar la fructele de sezon se va continua maturarea si recoltarea.

Vita de vie va inregistra cresterea lastarilor si a frunzelor, formarea si cresterea boabelor. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (recoltare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar.

Pentru perioada 20 – 24 Iulie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Lucrari de intretinere in culturile prasitoare si speciile pomi-viticole (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
  • Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole unde se mentine fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.

        Impreuna in lumea afacerilor