Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 21 – 25 septembrie 2015

prognoza-campIn perioada 21 – 25 septembrie 2015 va predomina o vreme calduroasa in aproape toata tara, chiar caniculara in vestul, centrul si nord-vestul teritoriului. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a Transilvaniei, estul si centrul Olteniei, vestul, nord-vestul si sudul Munteniei, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 16…28°C in majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate cu 1…10°C comparativ cu mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 22…37°C, in cea mai mare parte a tarii, cele mai ridicate valori (34…37°C) fiind posibile in primele zile ale intervalului.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 8…22°C in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm se va situa intre 17…29°C la nivelul intregii tari, favorabila desfasurarii insamantarilor la culturile de toamna, precum si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la cele infiintate pana in prezent.

Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. Local, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei, in special in jumatatea de vest a tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 21 – 25 septembrie 2015

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, Moldova, Maramures, Crisana, Banat, vestul si sudul Olteniei, vestul si izolat in centrul Transilvaniei, estul, nordul, centrul si local in sud-vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a Transilvaniei, estul si centrul Olteniei, vestul, nord-vestul si sudul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 21 – 25 septembrie 2015

Procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna (rapita, orz si grau) aflate in fazele incipiente de vegetatie (germinare, rasarire si aparitia primelor frunze) cat si cele de coacere/maturare la speciile prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizonare cu apa a solului.

Cultura de floarea-soarelui va inregistra maturitatea deplina (50-100%) si recoltarea, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.

Sub aspect fenologic, la porumb va predomina maturitatea deplina (30-100%) in cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar la hibrizii timpurii se vor continua lucrarile de recoltare.

Sfecla de zahar din centrul tarii va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina (80-100%), iar la cartof se vor semnala maturitatea deplina si recoltarea.

Pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in fazele de coacere si maturare a fructelor/boabelor/lemnului, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum.

La culturile de rapita si orz de toamna se vor extinde suprafetele insamantate, iar la cele infiintate pana in prezent se vor inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire si izolat aparitia primelor frunze.

Lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime doar in zilele fara precipitatii.

Pentru perioada 21 – 25 septembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile pomi-viticole.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor